Agent schiet oud-Heineken-ontvoerder neer

Een motoragent heeft dinsdagmorgen in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam-West voormalig Heineken-ontvoerder Frans Meijer neergeschoten, aldus De Telegraaf. Dat gebeurde nadat de agent was afgegaan op een verdachte situatie op de Van Beuningenstraat, mogelijk een overval.

Vuurwapen

De politie heeft de identiteit van Meijer niet bevestigd. Er zijn twee mannen van 65 en 26 jaar aangehouden, aldus de politie.

Het incident gebeurde omstreeks 11.30. Er was naast Meijer nog een andere persoon betrokken. Toen de agent de mannen aansprak renden zij weg in de richting van de De Wittenkade. Op de De Wittenkade zag de motoragent een vuurwapen bij Meijer. Daarop schoot de agent Meijer neer die door verschillende kogels gewond raakte. De twee mannen gaven zich daarna over en werden aangehouden. Meijer is naar een ziekenhuis vervoerd.

Bij schietincidenten zoals deze begint de Rijksrecherche altijd een onderzoek.

Verbrand

Meijer kreeg bij verstek twaalf jaar cel voor het in 1983 ontvoeren van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer, samen met onder meer Willem Holleeder en Cor van Hout. Hij had zich vrijwillig aangegeven. Toen hij in het Pieter Baan Centrum werd onderzocht wist hij te ontsnappen.

Meijer beweerde zijn deel van het Heineken-losgeld te hebben verbrand.

Paraguay

Hij vluchtte naar Paraguay en stichtte daar onder een valse naam een gezin. Hij kreeg drie kinderen en begon een restaurant. In 1994 spoorde Peter R. de Vries hem in Paraguay op. Hij zei christen geworden te zijn. Uiteindelijk is hij na enige jaren detentie in Paraguay in 2002 naar Nederland uitgeleverd. In 2005 kwam hij op vrije voeten.