‘Agent van het jaar’ blijkt corrupt

Een Amerikaanse politieman die in 2009 werd uitgeroepen tot “Agent van het jaar” wordt ervan verdacht dat hij voor het Mexicaanse drugskartel Los Zetas werkte. Uit het dossier blijkt nu dat zijn neef, die ook verdachte is in de zaak, tegen hem getuigt. Noe Juarez, zoals de agent heet, zou de criminelen hebben voorzien van onder meer wapens, kogelvrije vesten en gevoelige politie-informatie. De politie heeft op video vastgelegd dat de politieman leden van het kartel ontmoette.

Het onderzoek tegen Juarez werd aangeslingerd toen zijn neefje werd gepakt met ruim 1.600 kilo cocaïne. Hij werd daarvoor in september 2014 veroordeeld tot 33 jaar celstraf. In juni 2014 werd ook de broer van de neef opgepakt en uitgeleverd door Mexico. Toen viel ook de politieman door de mand.

Cameras legden Juarez vast

Nu blijkt dat Juarez waarschijnlijk al sinds 2006 lid was van Los Zetas. De politie legde dat jaren later met camera’s vast. Zo zijn er beelden uit maart 2011, waarop te zien is hoe Juarez informatie doorverkoopt. Ook is te zien hoe hij wapens doorverkoopt.

Ook vroeg een undercoveragent aan Juarez of hij kon achterhalen welke persoon bij een bepaald kentekennummer van een auto hoorde, omdat de agent zogenaamd nog geld van hem tegoed had. Er zijn beelden waarop te zien is hoe Juarez op zijn telefoon op zoek gaat in het archief naar het kentekennummer.

Uit documenten in handen van Amerikaanse media blijkt dat een van de neven van Juarez heeft besloten om met de politie mee te werken. Hij heeft ook verklaringen afgelegd tegen de corrupte politieman. Juarez zegt dat hij niet wist dat zijn neef lid was van Los Zetas.