Agent veroordeeld voor poging tot doodslag

Een 39-jarige politieagent is door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld voor poging tot doodslag op een automobilist. De agent kreeg een maand gevangenisstraf en 240 uur taakstraf. De agent schoot op 24 augustus 2012 drie kogels op een bestuurder van een auto, nadat deze weg wilde rijden na een alcoholcontrole. 

De destijds 29-jarige bestuurder van een Seat Leon bleek bij een alcoholcontrole door twee agenten op de Eendrachtsweg in Rotterdam te veel gedronken te hebben. Nadat hij door de agenten was gesommeerd uit de auto te stappen reed de bestuurder echter met een slakkengangetje weg. Een van de agenten trok zijn dienstwapen en rende met de auto mee.

Drie kogels

Al rennende schoot de agent drie kogels op de bestuurder. Twee daarvan raakten de man in het bovenlichaam. Hij liep door de schietpartij rib- en wervelbreuken op, alsook scheuren in zijn middenrif en lever. De man heeft tengevolge van zijn verwondingen een dwarslaesie opgelopen en zit in een rolstoel.

Vrijspraak

Het Openbaar Ministerie en de advocaat van de agent hadden vrijspraak gevraagd. Dat werd door het hof niet gehonoreerd. Eerder had de rechtbank de politieagent ook al een celstraf van een maand en 240 uur taakstraf opgelegd.

Hier de uitspraak.