Agent niet vervolgd voor doodschieten man Schiedam

De politieman die op 30 mei in het Schiedamse Beatrixpark de 21-jarige Capellenaar Mitchel Winters doodschoot, zal niet worden vervolgd. Dat maakte het Openbaar Ministerie woensdag bekend.

De politieman heeft volgens de regels gebruik gemaakt van zijn vuurwapen, zo constateert de officier van justitie die het onderzoek naar het incident leidde. Het al eerder door het OM bekendgemaakte vermoeden dat de jongen bewust de confrontatie met de politie heeft gezocht, is door het verdere onderzoek bevestigd. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Rijksrecherche.

Noodweer

De politieman was naar het park gegaan nadat een melding was binnengekomen dat een jongeman was beroofd en beschoten. De melder gaf een signalement van de berover. Toen de politieman, die alleen naar het park was gegaan, een persoon tegenkwam die voldeed aan het signalement heeft hij geprobeerd hem aan te houden.

De agent verklaarde dat de jongen zijn handen niet wilde laten zien, maar met een zwart voorwerp, gericht als een vuurwapen, op hem afrende. Daardoor zag hij zich genoodzaakt te schieten. Winters werd één keer geraakt en overleed ondanks pogingen hem te reanimeren. De politieman kon volgens de officier in redelijkheid denken dat hij werd aangevallen met een vuurwapen en dat zijn leven in gevaar was. 

Artikel 12-procedure

De nabestaanden van de jongen kunnen via een zogenoemde artikel 12-procedure bij het gerechtshof in Den Haag een klacht indienen over de beslissing van de officier. Opmerkelijk is dat Winters vader ook is doodgeschoten door de politie, in augustus 2010, in Nijmegen. Toentertijd heeft de familie vergeefs geprobeerd via de artikel 12-procedure vervolging van de schietende agent af te dwingen.