Agent vervolgd om vuren op Roemeen

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft besloten een motoragent te vervolgen omdat hij geschoten heeft bij de aanhouding van een Roemeen, op 6 oktober 2014 treinstation Hollands Spoor. De Roemeen raakte hierbij zwaargewond.

Twijfels

Het OM zegt serieuze twijfels te hebben of de betreffende politieagent in deze zaak juist heeft gehandeld en legt de zaak daarom voor aan de rechter. De Roemeen bestuurde op die avond in Den Haag een auto toen hij werd gecontroleerd door de politie. Hij weigerde zijn identiteitsbewijs te overhandigen en ging er vandoor. Politiebikers in de nabije omgeving gingen op de rijbaan staan en gaven de Roemeen een stopteken maar deze negeerde hij. De politiebikers moesten aan de kant springen om niet door de auto te worden aangereden.

Gevaarlijke situaties

Vervolgens zette de motoragent de achtervolging in. Tijdens deze achtervolging ontstonden gevaarlijke situaties voor andere weggebruikers, de bestuurder wist ook een surveillanceauto die de weg blokkeerde te passeren. Bij de hoek van de Stationsweg met de Hoefkade versperde een nieuwe politiewagen de Roemeen de weg. Hij stapte vervolgens uit om weg te rennen in de richting van Station Hollands Spoor. Op dat moment loste de motoragent twee schoten met zijn dienstwapen. De Roemeense bestuurder werd in zijn rug geraakt. Daarna is hij aangehouden.

Onderzoek Rijksrecherche

Meteen na het schietincident is de Rijksrecherche – zoals gebruikelijk bij dit soort incidenten – een onderzoek gestart onder leiding van het OM. De Rijksrecherche heeft onder andere ooggetuigen gesproken, camerabeelden bekeken en de betrokken politiemensen gehoord. De politie is bevoegd onder omstandigheden geweld te gebruiken. Maar ze is daarbij wel aan regels gebonden, die in de Politiewet en de Ambtsinstructie staan. Het Openbaar Ministerie twijfelt of deze regels voldoende zijn nageleefd door de motoragent en gaat daarom over tot strafrechtelijke vervolging. De verdediging mag eerst nog onderzoekswensen indienen.

De Roemeen moet zelf ook voor de rechterverschijnen wegens het inrijden op de twee politiebakers.