Agent vrijgesproken in zaak Mitch Henriquez

Het gerechtshof Den Haag heeft een van de agenten die betrokken was bij de aanhouding van Mitch Henriquez veroordeeld en de andere vrijgesproken. De rechtbank had de vrijgesproken agent wel veroordeeld. Maar het hof vindt de door deze agent verrichte handelingen (het neerdrukken, slaan en het gebruik van pepperspray) op het moment dat deze werden verricht niet buitenproportioneel.

Ambtsverbod afgewezen

De veroordeelde agent, had feitelijk de nekklem die Henriquez fataal is geworden aangelegd. Het Haagse hof heeft aan hem een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden opgelegd. De rechtbank had dezelfde straf gegeven. Het hof heeft het verzoek om aan de agent een ambtsverbod op te leggen afgewezen.

Vijf biertjes

De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez werd in 2015 bij een Haags muziekfestival op gewelddadige wijze aangehouden. Dat was nadat hij had geroepen dat hij een wapen bij zich had. Dat was als grap bedoeld, hij had op zijn kruis gewezen. Vijf agenten werkten hem tegen de grond omdat hij zich hevig verzette.

Henriquez werd onwel na de arrestatie, pas op het bureau werd begonnen met reanimeren. Hij overleed een dag later.

Volgens de rechtbank stierf hij aan hartfalen en stress. De rechtbank veroordeelde de twee agenten eind 2017 tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar.

De agenten zijn in de loop van het proces bedreigd.