‘Agent wist dat nekklem fataal was’

Een ex-collega van de politieman die in 2013 een nekklem toepaste bij Wensly Udenhout in Amsterdam heeft een verklaring afgelegd. Volgens de politieman wist zijn oud-collega dat Udenhout door de nekklem om het leven is gekomen. Hij na de actie hebben gezegd dat hij het slachtoffer heeft vermoord.

Dat schrijft De Telegraaf maandag. Volgens de collega heeft de politieman gezegd: ‘Ik heb hem gechoket tot hij slap werd.’ ‘Hij wist heel goed wat zijn optreden veroorzaakt heeft’, aldus de collega.

Schreeuwend op balkon

De 39-jarige Wensly Udenhout woonde in Suriname en was in juni 2013 op vakantie in Nederland. Hij raakte na het roken van een joint in een psychotische toestand, en stond schreeuwend op het balkon van een flat van een vriend.

De politie wilde ingrijpen; een vriend heeft de agenten gewaarschuwd dat hij in de war was en dat hij psychische hulp nodig heeft. De agenten probeerden Udenhout toch zelf aan te houden, tegen de richtlijnen in. De Surinamer verzette zich, waarna er versterking werd opgevraagd.

Agent gebruikte anabolen

Er kwamen zes extra politiemannen, onder wie twee hondengeleiders. Vijf van de politiemannen gingen bovenop Udenhout zitten, de zesde hield hem in een nekklem. Korte tijd later moest Udenhout naar het ziekenhuis. Daar overleed hij, vermoedelijk door de nekklem.

De politieman die de nekklem legde, was een van de hondengeleiders. Volgens zijn oud-collega was hij erg gewelddadig. Hij zegt daarover in De Telegraaf:

Hij gebruikt al jaren anabole steroïden en is daardoor ook tijdens werktijd enorm opgefokt en gewelddadig. Hij heeft veel meer feiten op zijn naam die deels door Interne Zaken zijn onderzocht. Dat is allemaal bekend bij de Amsterdamse politie.

OM seponeerde de zaak

De agent is nooit op non-actief gezet of strafrechtelijk vervolgd, en werkt nog altijd bij de politie. De Rijksrecherche deed onderzoek naar de zaak maar bestempelde het optreden als rechtmatig. Het OM seponeerde de zaak daarom.

De nabestaanden van Udenhout hebben daarom zijn daarom een procedure bij het gerechtshof van Amsterdam begonnen om vervolging af te dwingen.

Lees ook:

Vijf agenten verdacht van dood Arubaan

Mogelijk nog twee doden door nekklem

Nekklem: ‘doofpot rond sterfgeval Vught’