‘Agenten dwongen omstanders beelden te wissen’

Na een arrestatie in een winkelcentrum in Maastricht waarbij een man om het leven kwam hebben politieagenten omstanders gedwongen beelden die ze hadden gemaakt met hun mobiele telefoon te wissen.

Verwurging?

Dat meldt 1Limburg donderdag, op basis van een aantal getuigen. De arrestatie in winkelcentrum Brusselse Poort in Maastricht liep dinsdag volledig uit de hand. Een 35-jarige Macedoniër met psychische problemen kwam om het leven, vlak voor een vestiging van de Jumbo. De man was getrouwd met een Nederlandse vrouw. Hoe de man om het leven kwam is niet duidelijk. Politiechef Gery Veldhuis sprak van mogelijk een ‘verwurging’. Volgens 1Limburg hebben agenten gezegd dat zij geen nekklem of een andere manier van verwurging hebben gebruikt. De man werd na reanimatie nog naar het ziekenhuis gebracht. De Rijksrecherche doet onderzoek.

Wisknop

Eén getuige ie anoniem wil blijven zei tegen 1Limburg:

Een jongen die naast me stond, filmde de arrestatie. Hij was al vanaf het begin aan het filmen, toen ze nog aan het vechten waren. Toen ze het slachtoffer aan het reanimeren waren, kwam een agent naar hem toe. Hij moest meteen stoppen met filmen en de beelden wissen. De agent controleerde of de jongen op de wisknop drukte. Daarna pas kreeg hij zijn telefoon terug. Verdoezelen van bewijsmateriaal, noem ik dat.

Jongetje

Ook een andere getuige vertelt over het wissen van beelden:

Er stond een jongetje te filmen met een iPhone en die werd dus afgepakt door de politie. De telefoon werd pas teruggegeven toen de beelden waren gewist. Dat heb ik gezien.

De Rijksrecherche heeft volgens 1Limburg getuigen opgeroepen zich te melden.

Gesignaleerd

Volgens de politie gingen na een melding dat een man verdacht gedrag vertoonde in het winkelcentrum, een politieagent en een lid van de Koninklijke Marechaussee, ter plaatse. Ze spraken de man aan. Hij bleek gesignaleerd te staan. Volgens de politie reageerde plotseling agressief en haalde onverwacht uit naar de Marechaussee. De beide opsporingsambtenaren probeerden hem daarop onder controle te krijgen, waarbij pepperspray werd gebruikt een kregen daarbij hulp van een aantal omstanders. Tijdens de aanhouding raakte de verdachte man onwel en werd een ambulance opgeroepen.