‘Agenten krijgen meer schietlessen’

Het aantal verplichte trainingsuren voor zelfverdediging en aanhoudingstechnieken voor agenten gaat waarschijnlijk omhoog. Het gaat om schieten en het gebruik van pepperspray en handboeien. Op dit moment moeten agenten 32 uur verplicht trainen, daar komen 13 verplichte uren bovenop.

Dat zegt korpschef Gerard Bouman van de nationale politie tegen het Zeeuwse dagblad PZC. De afgelopen tijd waren er al 13 extra verplichte uren vanwege de invoering van een nieuw wapen. ‘Dat is goed bevallen. Daarom wil ik dat het aantal trainingsuren ook in 2016 en 2017 op 45 uur blijft staan’, aldus Bouman. Het plan moet nog wel worden besproken met de politiebonden en het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Trainingsuren ’te laag’

De laatste maanden is er forse kritiek geuit op het volgens critici te lage aantal trainingsuren van agenten. Zo kreeg de politie forse kritiek nadat een arrestant om het leven kwam nadat bij diens aanhouding een nekklem was gebruikt. Een agent in Kerkrade werd tot twee jaar cel veroordeeld omdat hij een passagier in een auto had neergeschoten.

De incidenten worden onder meer geweten aan het lage aantal trainingsuren van de politie. Ook politiebonden vinden dat het aantal trainingsuren omhoog moeten. ‘Collega’s voelen zich onveilig op straat, zijn terughoudend in het gebruik van geweldsmiddelen en vrezen voor sancties’, aldus politievakbond ACP eerder dit jaar.