Agenten niet vervolgd voor doodschieten man

Het Openbaar Ministerie heeft besloten 3 agenten van de eenheid Noord-Holland niet te vervolgen voor het doodschieten van een man in Purmerend. De 41-jarige man werd in de vroege ochtend van 1 september vorig jaar neergeschoten op de Westerdraay. De nabestaanden van het slachtoffer oriënteren zich op verdere juridische mogelijkheden. 

Het OM concludeert na onderzoek door de Rijksrecherche dat het gebruik van vuurwapens door de agenten gerechtvaardigd was vanwege een noodweersituatie.

Uit de bosjes

De agenten waren die nacht in actie gekomen na een melding dat een man met een voorwerp een autoruit had vernield. Eenmaal ter plaatse kwam een man luid schreeuwend uit de bosjes op hen af rennen. Boven zijn hoofd hield hij een voorwerp. De agenten dachten aan een zwaard of kapmes en vuurden waarschuwingsschoten af in de lucht. Toen de man op hen af bleef rennen, schoten de agenten gericht op de man, die daarop op de grond viel.

Stofzuigerbuis

Terwijl de politieagenten de op de grond liggende man wilden benaderen om hem aan te houden, stond hij plotseling weer op en liep dreigend in de richting van één van de politieagenten. Toen de man vlakbij de politieagent was en nog altijd niet reageerde op de waarschuwingen om te stoppen, hebben 2 agenten drie keer gericht op de man geschoten. Het slachtoffer viel hierna opnieuw op de grond en overleed ter plaatse. Het wapen dat hij bij zich droeg, bleek een metalen stofzuigerbuis te zijn.