Agenten niet vervolgd voor neerschieten van twee mannen in Rotterdam

De agenten die op 21 november 2020 aan de Meiland in Rotterdam twee mannen neerschoten, hebben rechtmatig gehandeld. Dat is de conclusie van het Openbaar Ministerie op basis van het door de Rijksrecherche verrichte onderzoek. Het OM heeft daarom besloten de zaak te seponeren.

De politie kreeg die avond een melding van een woningoverval. In de woning was een pokertoernooi aan de gang waar meerdere personen aan deelnamen. Toen de politie bij het huis aan kwam, zag een agent door het raam een man met een vuurwapen met geluiddemper staan. De man hield verschillende personen onder schot die op hun buik op de grond lagen.

Voordeur

Toen de man met het vuurwapen in de deuropening van de woning ging staan, riep een agent dat hij zijn wapen, die hij op heuphoogte vasthield, moest laten vallen. In plaats daarvan hield hij het pistool juist hoger. Daarop loste één van de agenten twee schoten die de man raakten. De man trok vervolgens de voordeur weer dicht waarop een andere agent twee keer op de voordeur schoot. Daarbij werd niemand geraakt.

Achterdeur

Twee agenten die zich aan de achterkant van het huis bevonden, zagen een andere man gebukt richting de achterdeur lopen. Dit bleek later de eigenaar van de woning te zijn. Eén van de agenten riep dat iedereen naar buiten moest komen en loste vervolgens een waarschuwingsschot.

Schouder

De bewoner draaide zich ondanks dat bevel om en liep gebukt weer het huis binnen. Tijdens de draai zagen de agenten dat ook hij een vuurwapen in zijn hand had. Hij had dat wapen kort daarvoor van de grond gepakt. Toen de man even later terug in de woning omhoog kwam, schoot een andere agent hem in zijn schouder. Het was op dat moment niet mogelijk om op de benen van de man te richten omdat die niet te zien waren.

Volstrekt onduidelijk

Volgens het OM was het voor de agenten volstrekt onduidelijk wie er dader of slachtoffer was. Iedereen die de woning uit kwam, was een potentieel gevaar. Dat werd bevestigd doordat twee mannen aan de voor- en achterkant van de woning allebei een vuurwapen droegen en geen gehoor gaven aan de oproep van de politie om zich over te geven.