Agenten Pernisser moord niet vervolgd

Het Haagse gerechtshof heeft gisteren in een klachtprocedure beslist dat vier politieagenten niet hoeven te worden vervolgd. De ouders van de 28-jarige Rotterdammer Björn Jue, die in juni 2007 in Pernis aan mishandeling bezweek, hadden vervolging van de agenten geëist. Nadat buren de politie hadden gealarmeerd gingen vier politiemensen de woning niet in terwijl geschreeuw uit de woning werd gehoord.

De agenten besloten te wachten op een arrestatieteam om de woning binnen te gaan.

Het Haagse hof heeft op 18 juni 2009 drie verdachten voor hun aandeel in de mishandeling veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

Na zeer uitgebreid onderzoek naar het optreden van de politie ter plaatse heeft de officier van justitie besloten niet ook vervolging in te stellen tegen vier van de daar aanwezige politieagenten. Hiertegen hebben de ouders van het slachtoffer een klacht bij het Haagse gerechtshof ingediend. Zij zijn van mening dat het overlijden van hun zoon niet alleen toe te rekenen is aan het handelen van de drie veroordeelden, maar ook aan het niet tijdig ingrijpen door de politie.

Het hof heeft geoordeeld dat het niet onredelijk was de komst van een gespecialiseerd aanhoudingsteam (voorzien van een kogelwerend schild en een stormram om de afgesloten deur te openen) af te wachten, gelet op de veiligheid van het slachtoffer en de politie.

De agenten gingen ervan uit dat er misschien sprake was van een gijzeling, overval of ripdeal en dachten dat er misschien vuurwapens aanwezig waren. Naar het oordeel van het hof valt de agenten geen strafrechtelijk verwijt te maken.

Lees ook:

Ouders willen agenten martelmoord Pernis vervolgen

Agenten niet nalatig in ‘martelmoord’ Pernis

Celstraffen tot 12 jaar voor martelmoord

‘Politie greep niet in bij martelmoord’