Agenten plegen vaker zelfmoord

In de afgelopen jaren hebben twintig agenten zelfmoord gepleegd. Dat is relatief gezien 50 procent meer dan in andere beroepsgroepen. Meestal gebruiken politiemannen hun eigen dienstwapen om zelfmoord te plegen, terwijl ze dat vaak helemaal niet meer hadden mogen hebben vanwege langdurig ziekteverzuim.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, schrijven kranten van De Persdienst. Het onderzoek ging over de periode tussen 1 november 2011 en 1 maart 2014.

Geen beleid

Het onderzoek wijst er ook op dat leidinggevenden bij de politie vaak niet weten wat ze aanmoeten met een agent die zijn werk moeilijk kan verwerken. Volgens de onderzoekers loopt Nederland ver achter in gericht beleid om zelfdoding onder agenten te voorkomen.

‘De werkdruk en stress onder politiemensen kan flink oplopen’, aldus Jaap Timmer van de Vrije Universiteit Amsterdam. ‘In andere landen wordt al jaren geprobeerd om zelfdoding onder agenten met gericht beleid te voorkomen.’

Journalist Joost van der Wegen schreef een zeer goed ontvangen boek over PTSS bij politieagenten: Onder Spanning – Werken bij de politie.

Lees ook:

Ruim duizend agenten met versuffende pillen