Agenten speelden namen door aan sportschool

De politie doet intern onderzoek naar agenten van de eenheid Den Haag die zonder rechtsgeldige aanleiding gegevens van drie Gouwenaars zouden hebben doorgespeeld naar een sportschoolhouder. Agenten hebben ook mogelijk namen van sportschoolleden opgezocht in politiesystemen.

Klacht

Drie gedupeerden vertellen in Algemeen Dagblad dat ze niet meer welkom zijn bij sportschool CrossFit in Waddinxveen. Ze hebben een klacht ingediend bij de politieafdeling Veiligheid, Integratie en Klachten. Zij zeggen dat agenten die bij de sportschool trainen hun namen hebben opgezocht in politiedossiers. Zoiets is een ernstige overtreding van de regels, en mogelijk strafbaar.

Mail

Lopende het onderzoek wil de politie niet inhoudelijk reageren.

Na een proefles schrijven de drie vrienden (twee mannen van Marokkaanse komaf en een van oorsprong Nederlandse vrouw) zich in voor groepslessen. Nog diezelfde dag kregen de mannen een mail gemeld dat ze niet welkom zijn:

Er zijn meerdere leden die om bepaalde redenen, ik weet niet welke, hun lidmaatschap opzeggen vanwege jouw aanwezigheid. Helaas gaan de vaste leden voor en moet ik jou de toegang weigeren.

De Nederlandse vrouw kreeg een mail waarin onder meer stond:

Helaas heb ik Hassan en Hafid het lidmaatschap moeten opzeggen vanwege leden die hen kennen, waaronder veel politieagenten, die hun lidmaatschap zouden opzeggen vanwege verschillende redenen die ik niet weet. Ik wil mij hier ook niet mee bemoeien, maar ik moet als eigenaar keuzes maken.

De drie vrienden noemen de gang van zaken discriminatie. Eén van de twee mannen heeft in het verleden een boete en een taakstraf gekregen voor twee incidenten op straat in het uitgaansleven.