Agenten strandrellen niet vervolgd

Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag besloten dat twee agenten die hebben geschoten op rellende jongeren tijdens het strandfeest “Veronica Sunset Grooves” in Hoek van Holland op 22 augustus 2009 niet strafrechterlijk worden vervolgd. De ouders van het dodelijk slachtoffer van de politiekogels wilden via een klacht bij het hof vervolging afdwingen bij het Openbaar Ministerie, in het kader van artikel 12 in het Wetboek van Strafvordering.

Volgens het Haagse hof was het besluit van het Openbaar Ministerie om niet te vervolgen terecht. Blijkens het technisch onderzoek heeft één agent niet raak geschoten en ten aanzien van de andere agent was er sprake van noodweer. het hof vindt dat de Rijksrecherche grondig en goed onderzoek heeft gedaan naar het gebeuren.

Verder weegt het hof mee dat de politieleiding de agenten zonder voldoende voorbereidende maatregelen ter plaatse had ingezet, dit ondanks dat er informatie beschikbaar was dat het feest door de komst van hooligans van Feyenoord zou kunnen ontsporen. Er waren onvoldoende mensen aanwezig en er was geen ME-versterking aangevraagd.

het feest liep uit de hand nadat agenten op het festivalterrein op incidenten waren afgekomen. Politie werd belaagd en bekogeld met met zand gevulde flessen, stenen en glas, en van het terrein verjaagd.

De politieagenten hanteerden eerst de wapenstok, trokken daarna vuurwapens en losten waarschuwingsschoten. Uiteindelijk schoten sommigen gericht op de benen van de relschoppers te schieten. Een 19-jarige jongen kwam om het leven.

Hier is het arrest.