Agenten verklikten mogelijk informant

De officier van justitie in Marseille gaat onderzoek doen naar leden van een omstreden politieteam omdat zij mogelijk een politie-informant hebben verklikt. De informant werd in 2008 vermoord. Eerder werden al leden van het politieteam gearresteerd omdat ze zich bezig zouden houden met ripdeals en de handel in drugs.

Lyes Gouasmia (21, foto), de informant, werd 14 september 2008 verkoold teruggevonden in een auto. Hij was doodgeschoten, zijn lichaam was doorzeefd met kogels. De zaak was al gesloten, maar de Nationale Politie heeft anonieme getuigenissen op basis waarvan de zaak weer is geopend. De politie zou agenten van het korps in Marseille hebben ondervraagd.

De officier van justitie heeft inmiddels bevestigd dat de getuigenissen wijzen in de richting van het omstreden politieteam. In Franse media wordt bericht dat er al verdachten in voorarrest zouden zitten, maar dat wordt ontkend. De agenten worden niet per se verdacht van het bewust doorgeven van gevoelige informatie, het zou ook om een blunder kunnen gaan.

De familie van Gouasmia diende afgelopen oktober een verzoek bij de rechtbank in om te laten onderzoeken of politiemensen betrokken zouden zijn bij de dood van de informant. Gouasmia zou informatie hebben doorgespeeld over een brand in een bus in 2006, waarbij een man ernstig gewond raakte. De daders konden dankzij deze informatie snel worden opgepakt.

De informant was zelf drugsdealer en zou in ruil voor tips niet worden lastiggevallen door justitie. Of hij nog meer informatie heeft doorgespeeld, is niet duidelijk. Volgens Franse media liep het als een lopend vuurtje door Marseille dat Gouasmia met de politie had gesproken.

Lees ook:

Twaalf corrupte Franse agenten gearresteerd

Omstreden eenheid politie Marseille aangepakt

Opnieuw corruptiezaak politie Frankrijk

Franse ster-flic aangehouden om corruptie