‘Agenten vervolgd om geweld op hoofdbureau’

Het gerechtshof in Amsterdam heeft aan het Openbaar Ministerie opgedragen om twee Amsterdamse politieagenten strafrechtelijk te vervolgen omdat zij ongeoorloofd geweld hebben gebruikt tegen een arrestant op het hoofdbureau van politie. Aldus Het Parool.

Dienstauto

Na een aangifte had het OM aanvankelijk besloten dat de politie de zaak intern zou moeten oplossen maar de 35-jarige arrestant diende met succes een artikel 12-klacht in. Het hof dwingt het OM tot vervolging over te gaan. Op 14 december 2014 had de man vlak bij het Leidseplein een woordenwisseling met twee politiemensen die in hun dienstauto achteruit tegen hem aan waren gereden. Een agente zou toen zijn beledigd. De man werd aangehouden en overgebracht naar het hoofdbureau aan de Marnixstraat.

Vuistslagen

Tijdens de fouillering bleef de man provocerende opmerkingen maken. Op camerabeelden is te zien hoe één van vijf agenten de man een knietje richting het kruis geeft. Ook slaan twee agenten hem met vuisten tegen het hoofd. Hij kreeg een dik oog en later een litteken.

Volgens het hof is het ‘niet onmogelijk’ dat de strafrechter zal oordelen dat er sprake was van mishandeling. Vuistslagen in het gezicht behoren nu eenmaal niet tot de technieken die de politie moet toepassen als arrestanten zich verzetten.

De arrestant wordt zelf overigens vervolgd voor belediging van de agente. Tegen hem loopt ook nog een zaak over een geweldsdelict.