Agenten vinden zelfgemaakt explosief en zwaar vuurwerk

De politie heeft bij toeval maandagmiddag een flinke voorraad zwaar vuurwerk en een zelfgemaakt explosief gevonden in een garagebox in Amsterdam-Slotermeer. Behalve het vuurwerk troffen agenten ook gestolen motoren aan. Er zijn drie personen opgepakt.

(Beeld uit archief)

Vier motoren

Het gaat om een garagebox aan het Dorus Rijkershof. De verdachten zijn twee Amsterdammers (44 en 52) en een Amsterdamse (68).

Rond 14.00 kreeg de politie een melding dat buiten voor de deur van de boxingang mogelijk een gestolen motorfiets zou staan. Toen agenten ter plaatse het kenteken controleerden bleek de motor inderdaad als gestolen te zijn opgegeven.

De agenten onderzochten daarna de boxingang en de garagebox. Daar stonden nog een gestolen motorfiets en in de garagebox nog twee andere, plus een gestolen kentekenplaat.

Cobra’s

In de garage stuitten de agenten op twee tassen en in één van de tassen zaten verschillende soorten zwaar vuurwerk (cobra’s en nitraten). Ook lag er een zelfgemaakt explosief.

De ingrediënten van zwaar vuurwerk gebruiken criminelen veelal om explosieven te maken voor aanslagen op woningen. De recherche onderzoekt of het vuurwerk hiermee in verband kan worden gebracht.

De EOD heeft het explosief onschadelijk gemaakt en afgevoerd. Het overige vuurwerk is door een gespecialiseerd bedrijf opgehaald en zal worden vernietigd.

In de tweede tas zat ongeveer 100.000 euro aan nepgeld, en nog één stuk zwaar vuurwerk.

Woning

In de woning die hoort bij de garagebox hebben andere politieagenten een doorzoeking gedaan. Daar waren drie mensen aanwezig. Het drietal wordt verdacht van heling, witwassen en het overtreden van de Wet wapens en munitie.