AH en ING in geweer tegen plofkrakers

Albert Heijn en ING nemen maatregelen tegen plofkrakers. Dat gebeurt na veelvuldig overleg tussen de bank, de supermarkt en de politie. De geldautomaten in de vestigingen van AH zijn de laatste maanden steeds vaker doelwit van criminelen. Mistmachines en beter beveiligde pinautomaten moeten het aantal plofkraken terugdringen. 

De mistmachines, die in het buitenland al regelmatig worden gebruikt, gaan af als plofkrakers door de pui van een winkel breken. Omdat ze geen goed zicht meer hebben, zullen de plofkrakers moeilijk geld kunnen buit maken.

300 filialen

Volgens De Telegraaf zijn er in Nederland en Duitsland onlangs mistmachines geleverd voor zo’n driehonderd filialen. Een mistmachine kost ongeveer 3000 euro. In Nederland gaat het vooral om vestigingen van franchisenemers van Albert Heijn, waar de mistmachines worden geplaatst. Op de ruiten van die filialen wordt duidelijk gemaakt dat de panden gebruik maken van mistmachines.

Nieuwe geldautomaten

ING is ondertussen bezig met het plaatsen van nieuwe, beter beveiligde lobby-automaten, zoals de mobiele geldautomaten in de supermarkten worden genoemd. Die hebben een andere geldverdeling en een zwaardere behuizing. Volgens De Telegraaf zouden er geen biljetten van 50 euro in de nieuwe machines zitten, maar een kleine steekproef in Amsterdam leerde Crimesite dat dergelijke biljetten nog gewoon gepind kunnen worden.

Een filiaalhouder van AH (geen franchisnemer) liet weten dat er in zijn vestiging geen mistmachine zal worden geplaatst. Wel had hij een nieuwe geldautomaat geplaatst gekregen.

Continu overleg

Albert Heijn, ING en de politie continueren hun overleg en zullen in de nabije toekomst meer maatregelen treffen. Een woordvoerder van de ING liet al eerder aan Crimesite weten dat die vooral gericht zijn op het voorkomen dat de plofkrakers zich toegang kunnen verschaffen tot de winkels.

Vooral de laatste paar maanden is er een explosieve groei van het aantal plofkraken van lobby-automaten in AH-vestigingen. Twee weken geleden nog werden er vier plofkraken in een nacht gezet.

Hieronder een filmpje van de werking van een grote installatie van enkele mistmachines. De supermarkten hebben veelal één machine geïnstalleerd.