AIVD hackt internetfora

De AIVD breekt in op servers van internetfora en verzamelt gegevens van alle gebruikers. Vaak is niet duidelijk of al die gebruikers wel echt een bedreiging zijn en het is dan ook illegaal om die gegevens te verzamelen. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag op basis van een geheim document van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

De inlichtingendienst heeft wel speciale bevoegdheden, zoals het hacken van computers van personen of organisaties die een bedreiging tegen de staat vormen. Voorwaarde is dat er genoeg informatie moet zijn over de identiteit van een doelwit, zodat niet willekeurig gegevens wordt verzameld.

Dat lijkt de AIVD dus wel te doen. De inlichtingendienst installeert een virus op de computers waarop de fora draaien en trekken zo de hele database met gebruikersgegevens binnen, zonder dat de eigenaar van het forum daarvan weet.

De data van de fora wordt later waar mogelijk gecombineerd met informatie van bijvoorbeeld sociale media. Op die manier hoopt de AIVD te achterhalen wie in de gaten gehouden moet worden.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar de AIVD onder valt, zegt in NRC dat er wel 'binnen het kader van de wet' wordt gehandeld, omdat veel radicale groepen en jihadisten actief zijn op fora. De AIVD noemt het 'de kern en de motor van de wereldwijde virtuele jihadistische beweging'.

Lees ook:

GCHQ tipte AIVD over aftapmogelijkheden

AIVD en MIVD bestellen verboden spionagesysteem

Big Brother kijkt (nog) niet overal mee