‘AIVD heeft geen eigen beleid’

De AIVD heeft geen eigen beleid, maar doet precies wat de Amerikaanse geheime diensten de Nederlanders opdraagt. Dat zegt klokkenluider Edward Snowden in een gesprek met Nieuwsuur. Vanuit de Verenigde Staten wordt met interesse naar Nederland gekeken, zo zegt Snowden, vanwege de unieke geografische ligging.

Nederland is een knooppunt van communicatiekabels en heeft schotels waarmee draadloze communicatie afgeluisterd kan worden. Daardoor kunnen geheime diensten relatief gemakkelijk buren bespioneren. De Amerikaanse dienst NSA maakt daar handig gebruik van, beweert Snowden. De AIVD zou ‘ondergeschikt’ zijn aan de Amerikaanse diensten: de Nederlandse dienst doet wat ze wordt opgedragen, en krijgt daar dan iets voor terug.

Ongericht aftappen

Een nieuwe Nederlandse wet maakt het mogelijk om ook ongericht communicatie over kabels af te luisteren. Dat wil zeggen dat een ‘sleepnet’ wordt uitgegooid over alle communicatie die over kabels loopt; in de praktijk gaat het om vrijwel alle internetverbindingen. Snowden denkt dat de Nederlandse overheid onder druk is gezet door onder meer de Amerikanen om deze wet er door te drukken.

Snowden denkt dat het ongericht aftappen van communicatie averechts werkt. Over het algemeen zijn terroristen die een aanslag pleegden, zoals in Parijs deze maand, maar ook wat betreft de aanslagen in Londen, Madrid en Boston, bekend bij veiligheidsdiensten. De diensten hebben nu al moeite om deze personen uit de berg informatie te filteren; met nog meer communicatiegegevens wordt dat nog moeilijker.

Lees ook:

GCHQ tipte AIVD over aftapmogelijkheden

AIVD en MIVD bestellen verboden spionagesysteem

AIVD meldt afluisteren niet altijd