Staat veroordeeld in Telegraaf-zaak

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft de Nederlandse staat opnieuw bersipt in de zaak van De Telegraaf-journalisten Bart Mos en Joost de Haas. De rechten van die journalisten zijn volgens het Hof geschonden. Dat heeft Bart Mos via Twitter bekendgemaakt. Het tweetal is maandenlang door de inlichtingendienst AIVD geobserveerd nadat ze hadden gepubliceerd over staatsgeheime dossiers van de AIVD. Deze dossiers zouden in handen zijn gewest van crimineel Mink Kok en oud-AIVD’er Paul Herrie.

De twee verslaggevers zijn in 2006 ook enkele dagen gegijzeld in opdracht van het Openbaar Ministerie in een poging hun bronnen te achterhalen. De Telegraaf stapte naar het EHRM na een uitspraak van de Hoge Raad dat het handelen van de AIVD gerechtigd was, omdat de nationale veiligheid in het geding was.

Mos meldt dat volgens het Hof de geheime dienst geen bijzondere bevoegdheden had mogen inzetten tegen de journalisten. De staat is ook verplicht om Mos en De Haas 60.000 euro schadevergoeding te betalen.

Het is al de derde keer dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de Nederlandse staat ongelijk geeft. Eerder gebeurde dat al bij de Autoweek-zaak (in 2010) en bij Koen Voskuil (in 2007).

Lees de uitspraak.

De NVJ en het Persvrijheidsfonds zijn verheugd over deze uitspraak die Nederland zou moeten aanzetten om tot wetgeving over te gaan. In een persbericht stellen beide dat ze ervan uit gaan ‘dat de Minister voortaan veel scherpere eisen zal opleggen aan de AIVD en Justitie om middelen in te zetten die tot een schending van het journalistieke brongeheim kunnen leiden. Daarbij gaat het om intensieve voorafgaande rechtelijke toetsing en een belangenafweging die in lijn is met deze Europese uitspraken.’