‘AIVD zat er naast bij jihadverdachten’

Een echtpaar uit Huizen dat vorig jaar werd opgepakt omdat ze IS zouden steunen, had niets met de jihad te maken. De zaak tegen de vader, die volgens justitie een zelfmoordaanslag wilde plegen, is geseponeerd. Dat meldt de Volkskrant zaterdag. De AIVD kondigde de arrestatie van het paar groot aan, maar heeft de fout nooit publiekelijk recht gezet.

De kinderen van het gezin werden in augustus 2014 uit huis geplaatst. De ouders zouden naar Syrië willen afreizen, dacht de AIVD. De kinderen mochten echter na een maand weer naar huis, en de vader werd niet veel later van de Terroristische Afdeling in Vucht vertrekken. Hij moest wel naar de reclassering en droeg enkele maanden een enkelband, maar de verdenking is van tafel.

De AIVD had een geluidsfragment waaruit zou blijken dat de man een zelfmoordactie zou willen plegen. Maar dat fragment werd waarschijnlijk uitgezonden op een Arabische radio of tv die op de achtergrond aanstond. Het geluidsfragment duurde 17 seconden, en was volgens de Volkskrant moeilijk te beluisteren.