Ajax-fans in criminele drugsorganisatie

De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag twaalf personen veroordeeld tot gevangenisstraffen tot drie jaar voor deelname aan een criminele drugsorganisatie. Zij zouden allemaal een band hebben met de voetbalclub Ajax. De twee hoofdverdachten, Daan van der E. en Tamara F., kregen respectievelijk 36 en 28 maanden celstraf. 

De rechtbank acht bewezen dat de overige tien verdachten als zogenoemde ‘runners’ fungeerden voor de twee hoofdverdachten. De ‘runners’ haalden de drugs in voorgepakte hoeveelheden op in de woning van Daan van der E. en Tamara F. Voor die werkzaamheden zouden zij steeds een bedrag van 50 euro per dienst hebben gekregen.

Volgens de rechtbank zijn veel van de ‘runners’ lid van het sfeervak 410 in het stadion van Ajax. De tien krijgen voor hun deelname aan de criminele drugsorganisatie (voorwaardelijke) gevangenisstraffen van twee tot vijf maanden en taakstraffen opgelegd.

De twee hoofdverdachten krijgen een lagere straf opgelegd dan het Openbaar Ministerie (OM) had geëist omdat de rechtbank een aantal feiten niet bewezen acht, waaronder het bezit van hennepkwekerijen. Voor twee ‘runners’ viel de straf hoger uit dan geëist door het OM.