Ajax-hooligan ‘mini-klassieker’ mishandelde eerder Telegraaf-verslaggever

Een van de Ajax Ultras-hooligans die zaterdagmiddag tijdens de gestaakte mini-klassieker tussen Ajax 019 en Feyenoord 019 betrokken was bij de ongeregeldheden, mishandelde op 1 mei een Telegraaf-verslaggever en cameraman, vlak voor het Champions League-duel Tottenham Hotspur – Ajax.

De hooligan sloeg verslaggever Pim Sedee die bezig was met een live-uitzending in het gezicht. Ook cameraman Thom Schelstraete kreeg een klap. Het duo – dat verder ongeschonden bleef – deed in Londen aangifte tegen de man, die in Engeland kort vastzat.

Feyenoord-familievak

De mini-klassieker tussen Ajax 019 en Feyenoord 019 op sportcomplex De Toekomst in Amsterdam werd zaterdagmiddag na ruim een half uur gestaakt na ongeregeldheden in het vak waar Feyenoord-familieleden zaten. Een groep van ongeveer 50 Ajax-fans rende na een corner van Feyenoord de tribune af en belaagde meegereisde ouders van spelers en begeleiders die aan dezelfde kant zaten. De familieleden van Feyenoord-jeugdspelers juichten bij een grote kans. Dirk Kuijt, wiens familieleden in het vak zaten, probeerde omringd door enkele Ajax-hooligans de gemoederen te sussen tijdens de besloten jeugdwedstrijd, waar Ajax een deel van de harde kern toeliet.

Te onveilig

Er vielen geen klappen, maar de sfeer was dermate dreigend dat de wedstrijd eerst tijdelijk stil werd gelegd. Dirk Kuijt en John Heitinga, coaches van beide teams, probeerden de gemoederen te bedaren. Ook Stanley Brard, hoofd jeugdopleidingen van Feyenoord, en Edwin van der Sar, algemeen directeur van Ajax, traden tevergeefs op. Nadat het spel een half uur stil lag, werd de wedstrijd definitief gestaakt omdat de Rotterdammers het niet veilig vonden om door te gaan. Van der Sar heeft in een verklaring de ongeregeldheden afgekeurd.

Mishandeling

Een van de Ajax-hooligans die naast Kuijt tegengehouden werd door een stewart, mishandelde op 1 mei Telegraaf-verslaggever Pim Sedee en cameraman Thom Schelstraete, vlak voor de halve finale in de Champions League tussen Tottenham Hotspur – Ajax in Londen. Op camerabeelden is te zien hoe de man naar de verslaggever loopt, een knietje geeft en hem met vlakke hand hard in het gezicht slaat. Daarna haalt hij uit naar de cameraman.

Graffiti in Graafschap-stadion

Ajax harde kern-supportersgroepen Ultras Vak 410 en Imis Crew kwamen op 19 mei nog in het nieuws toen ze ’s nachts De Graafschap-stadion De Vijverberg bekladden met graffiti. Op internet staat een foto van zeker 22 Ajax-fans die poseren in het vak waar normaal de harde kern van De Graafschap staat.