‘Ajax-top jarenlang bedreigd door harde kern’

De harde kern van Ajax voert al jaren een schrikbewind tegen directieleden en medewerkers van de club. De harde kern zou intimidatie en bedreiging van personen werkzaam bij de club niet schuwen als deze volgens hen uit de pas lopen. Dat schrijft De Volkskrant donderdag op basis van eigen onderzoek.

De politie laat in een reactie weten: ‘Dat directieleden en/of medewerkers in het verleden en het heden regelmatig zijn/worden bedreigd, is bij ons bekend.’ In de afgelopen maanden werden minimaal twee mensen in en rondom de club bedreigd. Beide slachtoffers hebben geen aangifte gedaan.
De enige personen die dat de afgelopen 15 jaar wel hebben gedaan zijn oud-directeuren Arie van Eijden (2005) en Martin Sturkenboom (2012).

Vak410 en F-Side

De krant heeft met 16 betrokkenen gesproken, die allemaal anoniem willen blijven uit angst voor vergeldingsacties. De oud-bestuursleden en (ex)medewerkers schetsen een eenduidig beeld over het schrikbewind van de harde kern, die voor een groot deel bestaat uit leden van Vak 410 en de F-Side.
Als de houdbaarheidsdatum van bepaalde bestuursleden is bereikt, dan wil de harde kern best een laatste zetje geven. Zo heeft een nachtelijk bezoekje in 2012 aan het huisadres van toenmalig directeur Sturkenboom er voor gezorgd dat hij 10 dagen ontslag nam.

Huidige directie

De huidige directie laat in een reactie aan de krant weten, zich niet in dit beeld te herkennen. Van de huidige directie zou niemand bedreigd zijn. Ook van andere bedreigingen uit het recente verleden is de club niet op de hoogte. 'Wij voeren met enige regelmaat overleg met vertegenwoordigingen vanuit de supporters en zien geen aanleiding hiermee te stoppen.’

Een woordvoerder van de Ajax Supporters Delegatie (ASD) zegt niet op de hoogte te zijn van de bedreigingen: ‘'Ik herken dat totaal niet. Verder hebben wij als supporters besloten de komende tijd niet inhoudelijk te reageren. Alles wat we nu zeggen wordt toch verkeerd uitgelegd.’

Lees ook:

Onderzoek betrokkenheid Polletje

Ajax-fans in criminele drugsorganisatie

XTC-lab in villa Ajax-fan

Ajax Hooligan kwam voor in drugsonderzoek