Akerboom kan beter de “yogadrinkers” bestrijden (COLUMN)

De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) organiseert samen met de Nederlandse Nationale Politie een groot internationaal congres over drugsbestrijding. Thema: dat er zoveel geld wordt verdiend met drugs. Gek eigenlijk: als al die miljoenen in de drugsbestrijding gaan.

Door Wim van de Pol

Deelnemers uit 120 landen gaan op het congres ‘van elkaar leren’ (en kunnen weer voor honderdduizenden euro’s aan reis- en verblijf declareren).

Alle grote media zijn uitgerukt. Maar we zien geen verslag over hoe dit allemaal poppenkast is: een show voor de bühne. Iedereen weet dat de war on drugs niet werkt.

Het Openbaar Ministerie kondigde vandaag aan zwaardere straffen te gaan eisen voor drugshandelaren. Nog meer show, want als rechters hier al in mee zouden gaan dan blijft toch het wetenschappelijk onderzochte gegeven staan: zwaarder straffen helpt niet. De burger wordt bedot.

Vervang alcohol door drugs

Politiechef Erik Akerboom betoogde dat drugsgebruik teveel “normaliseert”. Akerboom had de term “yogasnuivers” bedacht. We laten Akerboom aan het woord en vervangen drugs door alcohol:

Je ziet nu veel twintigers en dertigers die doordeweeks erg gezond leven met yoga, smoothies en fitness. Maar in het weekend nemen ze alcohol. Op deze manier wordt alcoholgebruik genormaliseerd en zelfs geromantiseerd. Van dat imago moeten we af.

De yogadrinkers zijn oneindig in de meerderheid en zullen dat altijd blijven.

Er zijn geen cijfers bekend over zorgwekkende toename van het aantal yogasnuivers.

Akerboom wees op het aantal doden door drugsgebruik dat toe zou nemen. Terwijl het aantal doden door alcoholgebruik een veelvoud hiervan is en zal blijven. Akerboom en zijn minister kunnen beter de yogadrinkers bestrijden om de medische kosten hiervan naar beneden te brengen. Het zal tientallen miljoenen schelen.

Geweld

Volgens Akerboom hebben de yogasnuivers niet in de gaten dat zij een systeem in stand houden dat wordt gekenmerkt door extreem geweld.

Daarmee houdt hij de boel voor de gek.

Het extreme geweld komt door de bestrijding van de de drugshandel door autoriteiten in bepaalde landen die militairen en zwaar geweld inzetten tegen straatarme mensen die een centje kunnen verdienen, omdat er vraag is in landen als Nederland. En die zal er altijd blijven.

Een andere oorzaak van het extreme geweld – bijvoorbeeld de liquidaties in Nederland – is de fantastische winst die kan worden behaald. En die astronomische winsten zijn nu juist weer het gevolg van keiharde repressie.

Waarom

Waarom bestrijden we softdrugs? Als in de Verenigde Staten steeds meer staten verder gaan dan het Nederlandse gedoogbeleid: ze legaliseren softdrugs. Als Portugal soft- en harddrugsgebruik heeft gelegaliseerd met goede resultaten. En in de rest van Europa een joint overal op straat of zelfs in coffeeshops of cafés te krijgen is. In Nederland komen nu in zes gemeenten experimenten met gelegaliseerde teelt van wiet.

Grapperhaus schaamt zich voor Nederland. Ook hij houdt de boel voor de gek.

Economy, stupid

Er was vandaag één tegengeluid. Het was directeur Jan Brouwer van het Centrum voor Openbare Veiligheid en Orde. Hij mocht tegen de NOS zeggen dat alle tamtam op het Haagse congres slechts dient om budget voor opsporingsdiensten los te weken.

It’s the economy, stupid.

Het witwassen en “ondermijning” – waar dit congres over gaat (The Economy of Drugs) is nu juist het gevolg van de keiharde drugsbestrijding. Een betere afspiegeling van alle bombarie van het drugscongres is er niet. Het gaat om geld: miljoenen voor budgetten en congressen, miljoenen aan winsten voor de financiële sector. En voor de rest van de economie waar de winnaars hun drugsgeld besteden. De DEA maakt zich echt geen zorgen om de gezondheid van uw kinderen.