Akgün is daags voor de moord gewaarschuwd

Twee dagen voordat de Amsterdams-Turkse Ali Akgün op 24 december vorig jaar werd geliquideerd in Istanboel, is hij gewaarschuwd dat ‘een liquidatie dreigde’. Dat zei advocaat Nico Meijering vrijdagmiddag tijdens het hoger beroep van het Passage-proces op Schiphol.

Door @Wim van de Pol

Die dreiging zou voortkomen uit de hoek van één van de beoogde slachtoffers in het dossier van het Passage-proces. Ali Akgün stond in hoger beroep als verdachte terecht in die zaak, nadat hij door de rechtbank was vrijgesproken van verdenkingen van zes liquidaties waarvan de meeste niet zijn uitgevoerd.

Gek?

‘Nog geen drie maanden’ voordat hij werd doodgeschoten had Akgün volgens Meijering ook al ‘geluiden’ opgevangen dat personen hem wilden ombrengen. De advocaat zei dat Akgün zich niet alleen in de rechtszaal heeft moeten verweren tegen beschuldigingen maar ook daarbuiten. Ali Akgün zei volgens Meijering geregeld: ‘Vind je het gek dat dan potentiele slachtoffers of nabestaanden zich mogelijk gewelddadig tegen mij zouden willen keren.’ Verder zei Meijering dat ‘het Passageproces ongetwijfeld onbedoeld een slachtoffer lijkt te hebben gemaakt’.

Alsnog

De belangrijkste beschuldiging die het OM tegen Akgün inbracht kwam van kroongetuige Peter la Serpe. De advocaat las een e-mail van Ali’s vrouw Claudia voor waarin zij beschrijft hoe onrechtvaardig ze de vervolging van haar man heeft ervaren:

Ja ga je daar maar tegen verdedigen, alles van horen zeggen. Het OM hoefde namelijk niet te bewijzen dat Ali schuldig was. Ali heeft 4 jaar lang samen met zijn advocaat moeten bewijzen dat hij onschuldig was.

Meijering vroeg het gerechtshof en het Openbaar Ministerie om zich ondanks de dood van Akgün gedurende het hoger beroep van het proces alsnog uit te spreken over het bewijs tegen Akgün.

Moeizaam

De voorzitter van het gerechtshof Ruud Veldhuisen tekende aan dat hij voor het verzoek van Meijering en het voorlezen van de e-mail geen ‘geen strafvorderlijke kader’ zag maar dat hij dit gezien de bijzondere omstandigheden toch had toegelaten. De suggestie van Meijering dat de dood van Akgün oorzakelijk verband zou kunnen houden met de vervolging van Akgün in Passage vond Veldhuisen ‘meer een statement’. De advocaten-generaal Cynthia de Jong en Frits Posthumus geen verband te zien. De Jong vond het verhaal van Meijering ‘een moeizaam betoog.’

Alle berichten over Ali Akgün.