Akgün zat ruim drie jaar in de EBI (UPDATE)

Ali Akgün kwam in december 2012 vlak voor Kerstmis op vrije voeten in het Passageproces. Dat was het einde van een lange detentie van vijf jaar en ruim zeven maanden, waarvan 3,5 jaar in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. A. heeft altijd ontkend met de Passage-moorden van doen te hebben.

Door @Wim van de Pol

Akgün is na zijn vrijlating nooit meer in de beveiligde rechtbankbunker in Amsterdam-Osdorp verschenen. Justitie dacht dat dit was omdat hij geen risico wilde lopen alsnog te worden aangehouden. Hij zei zelf dat zijn verblijf in de EBI de reden daarvan was. Zijn advocaat Nico Meijering las zijn laatste woord voor in de rechtbank. Akgïn schreef onder meer:

Ik ga niet lopen zeuren over de EBI. Maar niemand, maar dan ook niemand weet wat het is om in de EBI te zitten totdat je er zelf hebt gezeten. Niemand weet hoe het is om 3 en een half jaar daar te zitten. Maar daar zitten is niet eens het ergste. Het ergste is dat je iedere dag, ieder uur en iedere minuut de onzekerheid hebt over hoe lang je nog moet zitten. Mischien wel levenslang. Voor iets wat je nooit gedaan hebt. Mischien wel levenslang in de EBI. Als ze je in Nederland al door een clown als La Serpe kunnen laten opsluiten en als je al door een CIE informatie waarvan ze zelf zeggen dat ze niet weten of het betrouwbaar is jaren lang in de EBI kan worden gezet dan kan alles in Nederland. Als 3 jaar kan, dan kan 30 jaar ook. Die onzekerheid is heel erg. De EBI heeft de gesprekken met mijn vrouw als ze op bezoek kwam opgenomen. Niet alleen wat we zeiden maar ook op film. Iedereen en ook de officieren van justitie hebben kunnen meegenieten als ik mijn vrouw vertelde dat ze mij mischien nooit meer buiten zou zien. En waarom? Omdat het mogelijk is in Nederland om iemand op te sluiten door een clown. Daarom wil ik eigenlijk het liefst niet meer in Nederland zijn.

Kroonleugenaar

Ook over de nieuwe kroongetuige Fred Ros had Ali Akgün een mening klaar. Hij stuurde een e-mailbericht naar zijn advocaat die dat voorlas in de rechtbank. Akgün was woedend over de beschuldigingen dat hij aan Ros en Remmers moordopdrachten zou hebben gegeven en geld zou hebben uitgekeerd voor de moorden: ‘Ik heb nooit geld gegeven. Ik heb nooit opdrachten verstrekt. Hij is een kroonleugenaar.’ Volgens A. heeft Ros acht jaar de tijd gekregen om het dossier en de verklaringen van kroongetuige Peter la Serpe te bestuderen en praat Ros La Serpe na. Bijvoorbeeld over ontmoetingen bij het café Het Kalfje en Chinees restaurant Ping in Amsterdam-Buitenveldert, dicht bij een woning waar Ali Akgün vaak verbleef langs de Europa-boulevard.

Viezerik

Ali Akgün zou de moord op Türkiyemspor-voorzitter Nedim Imaç hebben verordonneerd, zegt Ros, en A. zou hem gevraagd hebben Imaç te observeren. Ali Akgün: ‘Fred Ros zocht zelf info over Türkiyemspor en Imaç. Ik heb daar gevoetbald, mijn broer voetbalde daar. Ik stond daar zelf elke week langs de lijn daar zou voor mij een eitje zijn die info te vinden. Het is een viezerik. Hij kopieert leugens van La Serpe.’

Zie ook:

Passage-verdachte Ali Akgün geliquideerd (UPDATE)