‘Al Qaida traint buitenlanders voor aanslagen’

Extremistische groepen in Syrië die banden hebben met Al Qaida trainen buitenlandse jihadstrijders in het plegen van aanslagen voor als zij naar hun thuisland terugkeren. Dat schrijft de New York Times vrijdag op basis van bronnen bij inlichtingen- en veiligheidsdiensten in de VS. Volgens de krant gaat het om Amerikanen en Europeanen. FBI-directeur James B. Comey zegt in de krant dat dit probleem behoort tot de hoogste prioriteiten.

1200 Europeanen

Volgens de New York Times vechten in Syrië momenteel ongeveer 1.200 Europeanen tegen de regering van president Bashar al-Assad en zeker 70 Amerikanen. Het land is en 'magneet' voor jonge jihadstrijders. Er zijn ook tientallen Nederlandse en Belgische strijders in Syrië. Crimesite schreef deze week dat de AIVD verzuimde Nederlandse jongeren tegen te houden die naar Syrië zijn vertrokken, terwijl vast stond dat ze banden hadden met de Hofstadgroep van onder meer Mohammed B.

Observatie

De FBI zet op dit moment al peperdure 24-uurs observatie in tegen een handvol individuen die zijn teruggekeerd uit Syrië. 'We weten dat Al Qaida Syrië gebruikt om mensen te rekruteren, hen extra te indoctrineren zodat ze verder radicaliseren en hen omvormen tot toekomstige soldaten, mogelijk in de VS', zegt een anonieme veiligheidsfunctionaris.

Heen en weer

Volgens de New York Times werken de Amerikanen momenteel nauw samen met Europese diensten aan dit probleem. In Europa is het probleem volgens de krant veel groter omdat daar vel meer jihadstrijders vandaan komen. De krant citeert een vertrouwelijk memo van Gilles de Kerchove, de anti-terrorisme-coördinator voor de Europese Unie. Daarin wordt gewaarschuwd dat 'de eerste individuen al terg zijn gekeerd, en er zijn gevallen bekend van personen die heen en weer reizen.'

ISIS

In Syrië hebben verschillende groepen banden met Al Qaida. Dat zijn groepen die zijn verenigd onder de naam ISIS, dat vecht voor een Islamitische staat in Syrië en Irak maar ook groepen die vechten aan de zijde van het gematigde Syrische Vrije Leger, zoals Al Nusra.