Albanese moord-verdachte op vrije voeten

Eén van de twee verdachten van de liquidatie van de Albanese crimineel Dashamir Tila, in april 2013 op het Osdorpplein, is woensdag door de rechtbank op vrije voeten gesteld vrijgelaten, aldus Het Parool. G.X. (32) zou de Albanese schutter naar Nederland hebben vergezeld. Deze vermoedelijke schutter A.I. blijft nog wel in de cel. De ander mag zijn proces in vrijheid afwachten.

Tila liep op 21 april vorig jaar met zijn vriendin over het Osdorpplein. Een man op een fiets schoot hem van achteren neer. Hij werd in allerijl naar een ziekenhuis gebracht maar stoerf daar toch. Een grote politiemacht zocht de omgeving af. De man die nu nog vast zit is de toen 28-jarige. Hij liep het water in bij een brug, wat de politie verdacht vond. Nader onderzoek bevestigde het beeld dat hij had geschoten min of meer.

X. die met I. naar Nederland was gereisd, is in februari aangehouden in Genua en toen naar Nederland gebracht. De rechtbank vindt de verdenking van medeplegen moord niet hard genoeg om hem nog in de cel te houden.