Albanese politicus Festim Lato dood gevonden in Amsterdam-Rijnkanaal (UPDATE)

Het stoffelijk overschot dat zaterdagmiddag rond 16.00 in de berm aan de Nieuwe Ubbergseweg in Nijmegen werd gevonden, blijkt niet van de Albanese politicus Festim Lato (43) te zijn, maar van een Pool. De politie doet nog verder onderzoek naar de identiteit van de man. Het lichaam van Fato blijkt in Nigtevecht in het Amsterdam-Rijnkanaal te zijn gevonden. Volgens Albanese media is Lato doodgeschoten. Hij werd al enige tijd vermist.

Veel schuldeisers

Festim had zichzelf uitgeroepen tot president van de niet erkende republiek Chameria, een regio op de grens van Zuid-Albanië en Griekenland die al jaren streeft naar onafhankelijkheid. Volgens ingewijden had de in Albanië geboren Lato bij bedrijven en particulieren schulden die in de miljoenen euro’s liepen. Zijn dood wordt ook gemeld door media in Albanië.

Schimmige deals

Diplomaat Jeroen Zandberg zegt tegen Omroep Gelderland dat hij Lato adviseerde over diens politieke strijd. ‘Hij bracht veel geld contant de grens met Albanië over. Het was een charmante man met een vlotte babbel. Hij deed zaken met ondernemers die geen btw betalen. Daardoor sloot hij een aantal schimmige deals.’ Onder meer grote bedrijven en overheden zouden grote sommen geld aan hem hebben uitgeleend en niet hebben teruggezien. Zandberg vermoedt eerder een criminele afrekening dan een politieke. ‘Temeer omdat Griekenland de strijd van de Cham volgens hem niet ziet als een serieuze bedreiging.’

Griekse rechtsextremisten

Volgens Ali Aliu, zelfverklaard premier van Chameria, is Lato vermoedelijk vermoord door Griekse rechtsextremisten. Tegen de Gelderlander zegt hij: ‘Wij vermoeden dat hij is vermoord door of in opdracht van Agimi i Artë (een extreemrechtse Griekse partij). Die liet op televisie en sociale media herhaaldelijk weten dat ze Festim niet tolereerde en dreigde hem te zullen doden. Door zijn strijd voor gerechtigheid in Chameria had Festim Lato veel vijanden. Festim wist dat zijn strijd gevaarlijk was en dat dat hem op een dag het leven zou kunnen kosten. Dat risico nam hij voor lief. Hij was voor niets of niemand bang.’

25 jaar in Nederland

Oliehandelaar Festim Lato verbleef de laatste jaren in een afgelegen huis in Afferden (Gelderland). Buiten op het terrein wapperen de vlag van Nederland, de VS en Chameria. Volgens de Albanese krant Tirana Post woonde en werkte Lato al ongeveer 25 jaar in Nederland. In de hoedanigheid van zelfverklaard president van Chameria gaf Lato regelmatig publieke optredens, zoals bij het Europees Parlement in Brussel en bij allerlei demonstraties voor meer onafhankelijkheid. Hij zag daarin Kosovo als voorbeeld, vertelde hij vorig jaar in een interview met Elsevier Weekblad. Kosovo riep in 2008 de onafhankelijkheid uit van Servië.