‘Albanezen schoten op agenten’

Vrijdag stonden 2 Albanezen voor een pro forma-zitting in de rechtbank van Maastricht. Het Openbaar Ministerie verdenkt de 2 ervan te hebben geschoten op leden van een arrestatieteam op 23 november 2017 in Sittard. De Albanezen worden ook verdacht van wietteelt en illegaal vuurwapenbezit. 

In de vroege ochtend van 23 november viel een arrestatieteam een garagepand aan de Nusterweg in Sittard binnen. Het arrestatieteam was in actie gekomen na een tip. Die leidde echter niet naar de loods waar een wietkwekerij werd gerund, maar naar de daarnaast gelegen garage waar drie onschuldige mensen werden opgepakt.

Lekke banden

De wiettelers in de naastgelegen loods werden door de commotie van de inval bij de buren gealarmeerd en zagen op hun dak twee agenten staan. Volgens het Openbaar Ministerie openden de verdachten daarop het vuur op de politie. Tijdens het vuurgevecht dat daarop ontstond wisten verschillende verdachten met een geblindeerd busje te ontkomen – ondanks enkele lekke banden.

Niet alle verdachten wisten te ontkomen. In en rond de loods werden twee Turken, een Bulgaarse vrouw en de twee Albanezen van 42 en 48 jaar gearresteerd. Alleen de twee laatsten zitten nog vast, zo meldt De Limburger vandaag.

Tientallen kilo’s coke

Vorig jaar werd zowel door het OM als door de politie meerdere keren gewaarschuwd voor de toenemende rol van de Albanezen in de zware criminaliteit. Enkele weken voor de inval in Sittard vorig jaar november werden bijvoorbeeld zeven Albanezen opgepakt in de Randstad. Bij invallen in dertien panden werden toen drie vuurwapens, een handgranaat, tientallen kilo’s cocaïne, grote ­sommen cash en softdrugs gevonden. Al langer is bekend dat in Amsterdam Albanezen actief zijn in de groothandel van cocaïne.