Albanezen verdringen Marokkanen op drugsmarkt

Albanese criminelen zijn bezig met een opmars op de Nederlandse cokemarkt. Dat gaat ten koste van de Marokkanen. De verschuiving heeft vooral te maken met het feit dat Zuid-Amerikaanse drugskartels liever zaken doen met de Albanezen, omdat de Marokkaanse criminelen volop in de belangstelling staan van politie en justitie. 

Door alle liquidaties en het extreme geweld liggen de Marokkaanse criminelen onder een vergrootglas. Daardoor beschouwen de Zuid-Amerikaanse toeleveranciers de Albanezen als betere handelspartners. Dat meldt het AD.

Bloedige strijd

Justitie vreest een bloedige strijd tussen de Marokkanen en de Albanese criminelen, nu die laatsten een steeds belangrijkere partner van de Zuid-Amerikanen worden. ‘We zijn bang voor een clash. Tot nu toe mijden de Albanezen zo veel mogelijk geweld te gebruiken buiten hun thuisland, maar we weten ook dat ze het niet schuwen als het moet’ zegt een rechercheur tegen de krant.

Honderden kilo’s cocaïne

Volgens de politie gaan de Albanezen slim te werk. Ze goochelen met valse paspoorten, wisselen van naam of verblijven kort in Nederland. Zij zijn uiterst mobiel en opereren wisselend in verschillende landen. In Nederland halen ze honderden kilo’s cocaïne tegelijk binnen via de haven van Rotterdam.

Groeiende machtspositie

De berichtgeving over de groeiende machtspositie van de Albanese criminelen is niet nieuw. Eind vorig jaar waarschuwden politie en het Openbaar Ministerie afzonderlijk van elkaar al voor de nieuwe groep misdadigers. Dat gebeurde nadat er in oktober 7 verdachten waren gearresteerd in een groot onderzoek naar Albanezen die in cocaïne handelen. Er waren in veertien panden in Nederland invallen. Tijdens de invallen werden drie vuurwapens, een handgranaat, tientallen kilo’s cocaïne, grote geld­bedragen en softdrugs gevonden. De invallen waren in panden in Amsterdam, Amstelveen, Zwanenburg, Velserbroek, Muiderberg en Rotterdam.

6,5 kilo heroïne

Eerder dit jaar werden in Rotterdam zes Albanezen aangehouden. In een verborgen ruimte in een auto van een van de verdachten vonden agenten 6,5 kilo heroïne. In Rotterdam-IJsselmonde werden 2 woningen binnen gevallen. Bij het doorzoeken van de 2 woningen aan de Lodewijk Pincoffsweg werden onder andere 700 gram cocaïne, een vuurwapen en verschillende patronen aangetroffen.

In januari werd in Rotterdam ook al een Albanees opgepakt. Hij werd door de Italiaanse autoriteiten gezocht voor een dodelijke overval.

Zesvoudig

In Nederland staan zo’n 800 Albanezen ingeschreven, maar waarschijnlijk verblijft een zesvoudig aantal in ons land, zo vermoedt de politie. Zij houden zich onder meer schuil in luxe appartementen in Rotterdam en Amsterdam.