MC-leden mogen niet stappen in Alkmaar

Drie mannen die afgelopen week zijn aangehouden na een dreigende confrontatie tussen Bandidos en Hells Angels in Alkmaar komen in november voor de rechter op verdenking van bedreiging. De drie zijn woensdag vrijgelaten. Tot nu toe was bekend dat er twee verdachten waren aangehouden. De mannen komen uit Heerhugowaard, Beverwijk en Alkmaar. Afgelopen weekend voorkwam de politie in Alkmaar een confrontatie nadat bikers over en weer bedreigingen uitten. De officier van justitie heeft de drie voorlopig verboden te gaan stappen in Alkmaar.

Heengezonden

De officier van justitie heeft de verdachten woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank. De officier van justitie vorderde daar dat de verdachten in voorlopige hechtenis worden genomen, maar direct met bepaalde voorwaarden zouden worden geschorst. Dat betekent dat zij onder (gedrags)voorwaarden naar huis zouden mogen. De rechter-commissaris wees de vordering af en zond ze zonder voorwaarden heen.

Gedragsaanwijzing

De officier van justitie heeft tegen deze beslissing beroep aangetekend. Om te voorkomen dat er toch confrontaties komen en de openbare orde ernstig wordt verstoord heeft de officier van justitie gebruikgemaakt van zijn bevoegdheid om zelf een zogeheten gedragsaanwijzing te geven. De drie mogen de komende 3 maanden zich tijdens de uitgaansavonden niet bevinden in het uitgaansgebied van Alkmaar.