Alle geweld tweetal op een rij

Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19) zijn niet akkoord gegaan met een verkorte overleveringsprocedure naar Nederland. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekend gemaakt. Een Duitse rechter zal zich over het uitleveringsverzoek gaan buigen. Ze zitten in een Duitse cel en het zal nog weken kunnen duren voordat ze naar Nederland komen. De twee zullen terechtstaan voor de rechtbank in Assen. Ze worden verdacht worden van ontvoering en het plegen van overvallen. Hieronder alle zaken op een rijtje.

Het onderzoek naar de gepleegde feiten in Nederland: Meppel, Echten, Lage Mierde en Enschede loopt nog volop. De regie van dit onderzoek ligt bij het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland. Zodra de lokale politieonderzoeken zijn afgrond worden de dossiers overgedragen aan het OM in Noord-Nederland. De vervolging van de verdachten zal dan plaatsvinden bij de rechtbank in Noord-Nederland in Assen.

Meppel

Op 10 februari werd ingebroken in de woning van een vrouw uit Meppel. Toen het slachtoffer de verdachten aan het einde van de middag overliep, werd ze gekneveld, mishandeld en bedreigd. Hierop werd het slachtoffer tegen haar wil meegenomen in haar auto. Uiteindelijk is het slachtoffer in de ochtend van 11 februari in de buurt van Lelystad in een bos achtergelaten.

Echten

In Echten werd op 11 februari een man uit Ruinen bedreigd met een vuurwapen door twee personen op de openbare weg. Hij werd gedwongen om in de achterbak van zijn auto te gaan liggen. Hier wordt onderzocht of de twee verdachten hiermee te maken hebben.

Lage Mierde

Op 18 februari . werd een overval gepleegd op een woning in Lage Mierde. De bewoner werd gekneveld door de verdachten. Daarnaast zijn drie getuigen, ook onder bedreiging van een vuurwapen, mee de woning in genomen en gekneveld. De slachtoffers werden gedwongen hun waardevolle spullen af te geven. De bewoner werd door de verdachte(n) mishandeld en heeft hierbij ernstig letsel opgelopen.

Enschede

Maandag 24 februari waren de verdachten op een camping in een Enschede. Waarbij werd ingebroken in een caravan. Een getuige betrapte hen en werd beschoten en raakte zwaargewond. De verdachten vluchtten en drongen later in Enschede een huis binnen en gijzelden het gezin dat daar woonde. Ze namen de vader van het gezin als gijzelaar mee en lieten hem vrij in Duitsland in Ahaus.

Op woensdagmiddag 26 februari is het tweetal in Duitsland aangehouden in een hotel in het plaatsje Schwerte.