Verdachten liquidatie Lucas Boom vrij

Alle zes verdachten die de afgelopen maanden werden aangehouden voor de liquidatie op Lucas Boom, zijn weer op vrije voeten. Een rechtszitting die vanochtend stond gepland tegen de twee verdachten die nog vast zaten, is geannuleerd. Het OM en de rechtbank in Haarlem bevestigen tegenover Crimesite dat de hele groep vrijgelaten is.

Door Vincent Verweij

 

Randall D. en Genaro L. zaten vast, op verdenking dat ze de crimineel Lucas Boom in juni 2015 op brute wijze liquideerden bij een school in Zaandam. Ze hoorden bij een groep van in totaal 6 verdachten die in november en december vorig jaar werden aangehouden.

Intussen zijn de verdachten allemaal weer vrij. Het bewijs tegen de mannen is te dun om ze nog langer vast te houden. In januari besloot de rechter-commissaris dat 4 verdachten , onder wie de vermeende schutters, niet langer in voorarrest mochten blijven, omdat er onvoldoende bewijs was. Adam Doesburg, de advocaat van één van de verdachten (Qio C.) zegt desgevraagd:

De verdenking tegen mijn client was heel dun. Justitie heeft een beveiligde PGP-telefoon uitgepeild in de buurt van de liquidatie. Die zou in bezit van Qio C. zijn geweest. Maar dat heeft het OM op geen enkele manier hard kunnen maken.

Daarna besloot het Openbaar Ministerie ook Randall D. en Genaro L. vrij te laten. De zitting vanochtend waarin om verlenging van hun voorarrest zou worden gevraagd, werd door het Openbaar Ministerie zelf afgeblazen. Woordvoerder Natasja Keijzer:

Met het oog op de vier eerdere beslissingen van de rechtbank, besloten we de zitting bij de raadkamer niet af te wachten en de voorlopige hechtenis van de verdachten in dit onderzoek te beëindigen. De laatste verdachte hebben wij op 1 februari zelf heengezonden.

Deze laatste verdachte die gedetineerd zat, Randall D., is 34 jaar en in 2012 veroordeeld voor diefstal met geweld, waarvoor hij 5 jaar gevangenisstraf kreeg.

De vrijlatingen zijn een tegenvaller voor politie en justitie. Het recherche-onderzoek is daarmee weer terug bij af. Alle zes mannen blijven overigens nog wel verdachte, zolang het onderzoek naar de liquidatie van Boom verder gaat.