Alleen tbs na vadermoord (UPDATE)

De rechtbank in Alkmaar heeft maandag aan de 31-jarige M. uit Alkmaar tbs en dwangverpleging opgelegd voor het dodelijk mishandelen van zijn vader, en hem vrijgesproken van moord en doodslag. M. is zwakzinnig en werd op 28 augustus 2014 heel boos op zijn vader.

Trap

Hij duwde hem van de trap en sloeg met kracht tegen zijn hoofd, als gevolg waarvan zoveel hersenletsel is ontstaan dat de vader is overleden. De rechtbank heeft M. vrijgesproken van moord en van doodslag omdat er geen sprake is geweest van voorbedachte raad en er ook geen opzet is geweest te doden.

Niet strafbaar

Wel vindt de rechtbank opzettelijke zware mishandeling bewezen. Er is geen sprake van een situatie waarin ieder inzicht van verdachte in zijn handelen heeft ontbroken. Toch vindt de rechtbank M. niet strafbaar, omdat het feit hem niet kan worden toegerekend. Hij was ten tijde van zijn handelen ernstig psychotisch ontregeld.

Kliniek

De gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum in Utrecht hebben geadviseerd om de maatregel van tbs met bevel tot dwangverpleging op te leggen, zo mogelijk in Hoeve Boschoord of een vergelijkbare instelling. De deskundigen hebben op de zitting toegelicht waarom de kans op herhaling van een ernstig feit aanwezig is en waarom plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis niet toereikend wordt geacht. De rechtbank heeft overeenkomstig dit advies de tbs opgelegd.

Het vonnis.