Hoger beroep Almeloos gijzelingsdrama

Ahmet O. liep al dagen met het idee rond om een bestuurder van de gemeente Almelo dood te schieten als hij zijn grand café De Rechter niet zou kunnen houden. Dat zei getuige Kadr Salah tijdens het hoger beroep van de Almelose gijzelingszaak, maandag 1 november. De Twentsche Courant/ Tubantia schrijft over de inhoudelijke behandeling van deze zaak. Ahmet O. (43) hield 16 juni 2008 in Almelo een wethouder en vier ambtenaren onder bedreiging van een pistool vast op het gemeentehuis nadat hij zijn zaak en zijn auto in brand had gestoken.

De ondernemer werd door de rechtbank Almelo veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor vrijheidsberoving en de voorbereiding van een moord op wethouder Sjoers. Het Openbaar Ministerie had zeventien jaar gevraagd voor gijzeling. Zowel het OM als advocaat Goris ging in hoger beroep.

Op verzoek van de advocaat werd maandagochtend Kadr Salah gehoord die 1 januari 2008 restaurant De Molen kocht van Ahmet O.. Dat was in de tijd dat Ahmet O. bezig was met het grand café De Rechter. Het vinden van Salah heeft veel voeten in de aarde gehad. De man bleek Nederland te hebben verlaten ‘om tot rust te komen en omdat hij zich niet meer veilig voelde’. Alleen voor deze rechtszaak is hij even in het land. Daarna zal hij direct terugkeren naar Irak.

Salah omschreef Ahmet O. als een tiran die heel dreigend kon zijn. “Hij bleef de zaak in de baas. Hij dreigde mij een kogel door de kop te schieten als ik niet deed wat hij zei”, vertelde hij. Een dag of vijf voor gijzelingsdag zou O. in De Rechter tegen Salah hebben gezegd dat hij een wethouder of de burgemeester een kogel door de kop zou schieten als hij niet begin van de week erop de vergunning zou hebben voor zijn zaak. Ook moest een schadevergoeding zijn geregeld

Hier de uitspraak van de rechtbank. Kijk naar de uitzending van Zembla over het drama: