Als Fred Ros gaat knallen…

De nieuwe kroongetuige Fred Ros zat middenin een ruime kring van verdachte en nog niet verdachte hoofdrolspelers in het criminele circuit. Als hij een deal sluit met justitie moet hij alles vertellen wat hij weet. Dat zou een enorme klapper kunnen betekenen in met name de Amsterdamse onderwereld. Er kan een domino-effect ontstaan met consequenties die ver van Fred Ros zelf verwijderd zijn. Wie weet welke andere personen bereid zijn te beschuldigen onder dreiging van een levenslange celstraf?

Door @Wim van de Pol

Het leek op een scene uit een Polder-Godfather-film: op begraafplaats Zorgvlied langs de Amstel in Amsterdam-Zuid werd op 12 april 2006 Peter K. begraven, de vader van Danny K. die momenteel terechtstaat in een grote afperszaak. Een keur aan criminelen toont daar zijn respect, onder wie veel mensen die nu hoofdverdachten zijn van moorden in het Passageproces. De politie ligt met camera's in de struiken. De resulterende fotoreportage is de beeldende kern van wat het Openbaar Ministerie bedoelt te zeggen in het moorddossier Passage: zie hier de moordenaars. Het is een paar maanden na de arrestatie van Willem Holleeder en twee weken voor de liquidatie van Thomas van der Bijl in zijn café De Hallen in Amsterdam op 20 april 2006. Fred Ros is aanwezig, maar ook Jesse Remmers (foto) en zijn vader Greg, Dino Soerel, DIck Vrij en Ali A.. 

Vrije voeten

Ros heeft nu gebroken met die gehele kennissenkring. Ros was één van de verdachten in het Passage-proces die het langste in voorarrest zat. Als het gerechtshof de deal die hij wil maken met justitie goedkeurt en zijn straf inderdaad halveert, dan kan hij binnen enkele jaren op vrije voeten komen. Hij zit sinds 2006 binnen en dat betekent dat hij in 2016 op vrije voeten kan komen na het uitzitten van tweederde van zijn straf.

Katja

Fred Ros (1968) was een Hilversumse jongen die aardig kon voetballen. Via Olympia komt de lange en sterke Ros terecht bij de selecties van FC Utrecht en Volendam om een matige carrière als profvoetballer te vervolgen. Via de handel in dure auto’s en druggebruik gleed hij af naar het zware criminele milieu. In 1998 is Ros eerst veroordeeld voor een moord die tot stand kwam bij een ripdeal in Zeewolde maar in hoger beroep kwam hij vrij omdat de officier van justitie niet ontvankelijk werd verklaard. Advocaat Peter Plasman had vastgesteld dat deze bij het onderzoek over de schreef was gegaan. In 2003 is Ros aangehouden omdat er een flinke voorraad wapens werden gevonden in een villa in Vinkeveen die hij huurde van Katja Schuurman. Maar justitie slaagde er niet in te bewijzen dat Ros eigenaar was van de verzameling. Jesse Remmers was ook verdachte in die zaak.

Dodenlijsten

Binnen het Passage-dossier is er tamelijk veel bewijs dat hij bij in ieder geval één moord werkte als een soort moordmakelaar. Kroongetuige Peter la Serpe noemde Ros als direct betrokkene bij de moord op Heineken-ontvoerder Cor van Hout in 2003 en ook als opdrachtgever voor de moord op Thomas van der Bijl. La Serpe zei ook dat Ros hem vroeg de Hilversumse crimineel George van Dijk te doden (wat overigens is uitgevoerd). La Serpe over de dodenlijsten waar Fred Ros ook aan meewerkte:

De eerste lijst waar ik van weet, dateert van 4,5 tot 5 jaar geleden. Dat was nog vóór de Katja Schuurman-zaak. Ik ben trouwens pas later bekend geworden met het bestaan van die lijst, omdat ik 5 jaar geleden geen contact had met Jesse. Ik hoorde ervan na de vrijlating van Fred Ros in de Katja Schuurman-zaak; zo half november 2005. Van deze lijst begreep ik van Jesse dat hij die samen met Fred had aangenomen. Jesse gebruikte zelf het woord "lijst". Jesse vertelde niet van wie de opdrachten afkomstig waren. Jesse zei letterlijk "Fred en ik hebben die lijst 3 jaar geleden aangenomen". Ik was er bij toen Fred zei dat we deze lijst met z'n drieën gingen doen, zodat we de man "33 konden pakken", uitgaande van een prijs van een ton per keer. Fred stelde ook voor dat Jesse en ik de eerste samen zouden doen en dat Fred dan aan de volgende zou meedoen. (…) Jesse en Fred hadden drie jaar geleden de taak op zich genomen om die liquidaties te doen. Dat ging om een hele lijst. Die lijst was er wel, alleen de info daarover is niet allemaal in één keer gekomen. Die info kwam in etappes. Ik kan mij voorstellen dat het zo gegaan is. Jesse was toen gewoon de uitvoerder, samen met Fred. Alleen Fred zat toen vast.’

Rijzende ster

Fred Ros nam Jesse en La Serpe mee in een autoritje langs het café De Hallen van Thomas van der Bijl. De opdracht voor de moord op Van der Bijl zou van Dino komen. La Serpe vertelde het volgende over de moord op Van der Bijl:

'Fred heeft meer initiatief genomen nadat hij was vrijgekomen na te hebben gezeten in verband met die wapenvondst bij Katja Schuurman. Jesse had daar ook voor vastgezeten. Fred moest ook wel meer initiatief nemen omdat "het" moest gebeuren en Jesse en ik wel voorverkenning hadden gedaan maar het niet hadden doorgezet. Ook had Fred geldgebrek. Daarnaast vond hij zichzelf een rijzende ster en moest hij dat waarmaken. Fred wilde liever dat Jesse en ik het deden. Hij wilde volgens mij anderen het risico laten lopen. Hoewel Fred intimiderend overkomt, werkte dat niet bij Jesse en mij. Vooral toen Jesse en ik richting het zuiden vertrokken – we troffen elkaar in Madrid en gingen door naar Marbella – stond Fred er alleen voor. Fred heeft de zaak doorgezet. U vraagt mij hoe ik dat weet. Ik leid het af uit het feit dat Jesse mij in Spanje om de sleutel vroeg van de woning van de vriendin van Jesse, Paulien, in Wilnis. Ik verbleef daar tijdelijk en had daar het zilverkleurige pistool 9mm Star verborgen. Dat wapen was geleverd door Sjaak B., samen met dat machinegeweer met demper. Ik heb daarover al verklaard
in kluisverklaring nummer 3. Jesse zei tegen mij dat Fred het wapen moest hebben. Ik: was de enige met de sleutel van die woning. Ik heb de sleutel aan Jesse gegeven, ik meen dat dat ongeveer 6 weken voor de liquidatie van Van der Bijl was. Jesse heeft me nog verteld dat Fred een probleem had omdat hij de uitvoerders van de moord niet volledig had betaald en die jongens zijn adres kenden.’

'Kamikazen'

Het klopt dat Ros moeite had moord op Van der Bijl rond te krijgen. Hij was daarbij ook onvoorzichtig. De politie beschikt over afgeluisterde telefoongesprekken waarin Ros Alex de B. onder druk zet om in actie te komen, hetgeen hij weigert. Uiteindelijk zouden Dwight S. en Remy H. Van der Bijl doodschieten. Jesse Remmers verwees naar de uitvoerders van deze moord als 'kamikazen'.

Marokko

Ros reed rond in dure Mercedessen, BMW’s en ook in een knalgele Hummer. Op een camping in de Costa Brava werd hij op 3 augustus 2006 aangehouden inzake de moord op Thomas van der Bijl die net op 20 april was doodgeschoten. Jesse Remmers is begin 2007 op verzoek van Nederland aangehouden in Marokko. Op een dag na een jaar na de moord op Thomas van der Bijl is hij in Marokko gehoord op 19 april 2007. Hij sprak toen tamelijk vrijuit:

‚Wij, verbalisanten, vertelden de verdachte Remmers dat wij ons in eerste instantie wilden beperken tot de liquidatie op Antonie van der Bijl. Wij verbalisanten, vroegen wat de rol was van de door hem eerder genoemde Fred Ros. Wij hoorden dat de verdachte zei dat het hem zeer waarschijnlijk leek dat Fred Ros er iets mee te maken had. De verdachte Remmers zei dat hij zelf onschuldig was en geen enkele betrokkenheid had bij deze liquidatie. Tevens gaf hij te kennen dat hij ten tijde van de liquidatie in Marokko verbleef. (…) Hij antwoordde hierop dat hij een keer gebeld werd door Fred Ros. Fred Ros vertelde dat hij een afspraak had in Abcoude en vroeg hem of hij met hem mee wilde gaan. Remmers verklaarde dat hij met hem mee is geweest naar Abcoude. Daar aangekomen is Fred gaan praten met de jongens. Remmers is in de auto blijven zitten. Remmers verklaarde dat het mogelijk is dat dit de jongens zijn die hij (Fred) hiervoor (de liquidatie op Antonie van der Bijl) gecharterd heeft. Deze ontmoeting was tussen Fred en twee andere mensen. Zij waren met zijn drieën. Na deze ontmoeting is hij samen met Fred weg gegaan.’

Voor met name Dino Soerel kunnen belastende verklaringen van Fred Ros over hem hele kwalijke gevolgen hebben. Soerel is op dit moment nog gedetineerd omdat hij een celstraf in een drugszaak uitzit. Hij zit niet in hechtenis voor de Passage-zaak die nu in hoger beroep dient. Het Openbaar Ministerie eiste in eerste aanleg al levenslang tegen hem maar de rechtbank vond het bewijs ontoereikend. Het OM zal Soerel op basis van de verklaringen van Ros aanhouden voordat de celstraf in de drugszaak is uitgezeten. Los van directe beschuldigingen die Ros zou kunnen uiten kan het samenvloeien van elementen uit zijn verhaal met de verklaringen van Peter la Serpe het bewijs versterken.

Alex de B. bevestigde dat Ros hem voor de moord had aangenomen, en dat Ros hem had gezegd dat de moordopdracht van „de commissaris” af zou komen die ‚de hoogste crimineel van Nederland” zou zijn. Volgens Peter la Serpe verwees Ros naar Soerel als „De Commissaris”.

Achtergrond

Het Openbaar Minsterie verdenkt ook Willem Holleeder ervan achter verschillende moorden te hebben gezeten, onder meer die op Cor van Hout. Fred Ros geeft volgens het OM ook informatie over zijn rol. Als ook Holleeder en Soerel een levenslange straf dreigen te krijgen dan is het de vraag of zij op hun beurt hun kaken op elkaar zullen houden als andere betrokkenen vrijuit gaan. Of: dat zij ook bereid zijn informatie met de politie te delen over kennis die zij hebben over de rol van personen die nu nog op de achtergrond staan. En dat hoeft niet alleen betrekkinng te hebben op de vele onopgeloste moorden die nog op de plank liggen. Het kan ook personen uit de bovenwereld raken.

Juist door zijn contacten met de wat hogere echelons in de onderwereld kan Fred Ros voor een zeer grote aarverschuiving zorgen. Hij wordt dit jaar 46 jaar. Met een andere identiteit kan hij nog wat van zijn leven maken. Maar dat zal heel ver weg van de Hollandse polder moeten zijn.

Lees meer over de Passage-moorden in het boek De Liquidatie Dossiers.