‘Alsof mijn hart op de grond viel’

Willem Holleeder beschuldigde Dino Soerel (foto) ervan de moord op Sam Klepper te hebben laten plegen. Dat zei Kleppers ex-echtgenote Sandra den Hartog tijdens een getuigenverhoor in het hoger beroep van de Passage-zaak.

Door @Wim van de Pol

Zij geloofde dat niet. Ze dacht dat Willem Holleeder erachter zat omdat hij dat eerder aan haar zo had gezegd. Het ging zo.

Na Holleeder’s detentie voor de afpersingszaak (na 2012) was er een ruzie geweest tussen Sandra en Willem, onder meer over de zoon van Klepper en Den Hartog. Sandra:

Hij schold en hij tierde van teringjongen, kankerhond. Hij moet niet bijdehand gaan doen. Want ik ga hem laten leggen, net zoals zijn vader. Later is hij nog eens erop teruggekomen: ik heb zijn vader laten doen. (…)

Sandra den Hartog zegt ’totaal van de wereld’ geweest te zijn van de mededeling dat haar vriend haar echtgenoot kennelijk had laten doodschieten.

Het was alsof mijn hart op de grond viel. Ik heb Astrid gebeld. (…) Ik heb haar gezegd As, ik moet dit weten. Toen heeft Astrid mij gefouilleerd, om te kijken of ik geen afluisterapparatuur bij me droeg en toen heeft ze geknikt. En toen wist ik het.’

Later zaten Sandra en Willem een keer samen te eten:

We waren uit eten en hij deed weer zijn toneelspel, heel aardig heel charmant. Hij zei: het was helemaal niet zo wat ik zei. Hij zei: ik vind dat je er recht op hebt om te weten wat er met Sam is gebeurd. Het ging alleen maar om het geld. En toen gaf hij iemand anders de schuld. Die en die hebben de schuld. Dino heeft het gedaan. Ik dacht pardon, die naam was nog nooit voorgekomen. Hij zei het met tranen in zijn ogen. Dan weet ik, jongen: je zit te liegen tegen me. (…) Dan is het van: hier neem lekker een glaasje wijn dan houden we er nu over op. Als je vragen gaat stellen dan wordt hij kwaad, dan denkt hij dat je met de politie praat. Ik had daarvoor nog nooit over Dino gehoord.

Astrid Holleeder verklaarde maandag dat Holleeder in 2012 boos was op Dino Soerel. Dat was volgens haar gebeurd nadat de advocaten van Soerel hadden aangekondigd Holleeder te willen verhoren over de vraag of Holleeder Soerel’s naam had misbruikt om vastgoedhandelaar Willem Endstra af te persen.

Relatie

Sandra Den Hartog had een relatie met Willem Holleeder van eind 2001 tot 2014. Tegelijk had Holleeder een relatie met Maike Dijkhuis. Holleeder nam deze vriendin volgens Den Hartog mee naar etentjes met onder meer vastgoedhandelaren, zoals Willem Endstra, Klaas Hummel en Erik de Vlieger. Het gerechtshof toonde zich geïnteresseerd in de relatie tussen Holleeder en Den Hartog:

In het begin voelde ik me heel beschermd door hem. Dat sudderde zo door en op een gegeven moment kan je niet meer van hem af.

Den Hartog zei schoongemaakt te hebben in huizen van Holleeder, de was, en boodschappen te hebben gedaan.

Voorzitter: Kwam er ook wel eens geld uw kant op?

Sandra: Voor de boodschappen?

Voorzitter: Had u een baan? Waar leefde u van?

Dat was kennelijk een moeilijke vraag. Den Hartog zei een baan te hebben gehad, haar huis te hebben verkocht en ‘spulletjes’ te hebben verkocht. Daarna maakte ze gebruik van haar verschoningsrecht. Het ligt voor de hand dat ze niet wilde spreken over crimineel geld waar haar echtgenoot Klepper over beschikte.

Jocic

Na de moord op haar man Sam Klepper in oktober 2000 was Den Hartog ‘voor alles en iedereen bang’. Klepper’s partner Mieremet was ontoegankelijk, hij stuurde Sandra en de kinderen naar Lanzarote om onder te duiken. Mieremet bedreigde haar ook ‘op een lieve manier’.

Zeg het nou maar als er nog geld is, dat is echt het beste voor je.

Zo voelde Sandra Den Hartog enorme druk. Holleeder waarschuwde haar in die tijd voor allerlei mensen en bood bescherming aan. Met name waarschuwde hij haar dat de Joegoslaaf Sreten “Jotsa” Jocic geld op zou eisen en haar zou willen vermoorden en haar kinderen erbij. Dat was al eind 2000, snel na de dood van Klepper. Jocic was in de jaren tachtig negentig de leider van een groep gewelddadige Joegoslaven in Amsterdam. Holleeder suggereerde ook dat Jocic achter de moord op haar man zat.

Dat bleef ze denken tot 2012. Toen deed Holleeder tijdens de ruzie zijn “bekentenis” dat hij er achter zat. De advocaat van Dino Soerel Nico Meijering vroeger nader naar de “waarschuwingen” van Holleeder over Jocic.

Sandra den Hartog besloot te betalen aan Jotsa. Zo kon volgens Holleeder de dreiging worden weggenomen.

Sandra: Ik heb dat geld betaald om iedereens leven te redden. (…) Ik heb één keer betaald voor Jotsa.

Voorzitter: In december 2000 in een portiek in de PC Hooftstraat 1 miljoen cash. En daarna in januari nog een keer?

Sandra: Ja, klopt.

Advocaat Meijering ging er niet op door. Maar de vraag bleef hangen in hoeverre dit geld nu werkelijk bij Jocic terecht is gekomen, en of de dreiging van Jocic echt was (lees ook ‘Willem gaat leggen’).

Anders dan wat ze had opgepikt in de media zei Den Hartog van Willem Holleeder geen informatie over de Passage-verdachten gehoord te hebben.

Zie ook:

‘Hij ziet mij als zijn bezit’ (UPDATE)

Vernietigende karakterschets van Holleeder

Het ‘conflict’ tussen Soerel en Holleeder (UPDATE)

Astrid Holleeder was ‘ziek’ van praten met justitie (UPDATE)