Ambassadeur teruggeroepen na executie Utrechter

De Nederlandse ambassadeur is teruggeroepen uit Indonesië na de executie van de Nederlander Ang Kiem Soei afgelopen nacht. ‘Nederland veroordeelt de executie van de heer Ang. Het is diep triest dat hij en vijf anderen ter dood zijn gebracht.

Overleg

…Ik leef mee met hun families, voor wie dit na jaren van onzekerheid een dramatische afloop is’, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij heeft de Nederlandse ambassadeur in Jakarta tijdelijk teruggeroepen ‘voor overleg’. De tijdelijke zaakgelastigde van Indonesië is zaterdag laat ontboden op zijn ministerie om tekst en uitleg te geven.

Vuurpeloton

Ang Kiem Soei is zondagnacht 0.30 (lokale tijd) door een vuurpeloton gedood, samen met nog vijf anderen. Hij had in 2003 de doodstraf gekregen voor vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc. Koning Willem-Alexander heeft over de kwestie contact opgenomen met de Indonesische president Joko Widodo. Premier Mark Rutte heeft Widodo een brief geschreven.

An Kiem Soei is vrijwel direct na de executie gecremeerd. Zijn advocaat Bart Stapert heeft via Twitter van zijn afschuw blijk gegeven en de gang van zaken rond de executie beschreven.