Ambtenaar BZ vast om spionage Rusland

De rechter-commissaris in Den Haag heeft vandaag een 60-jarige ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor 14 dagen in bewaring gesteld. De man, die werkt als consulair medewerker is op 24 maart aangehouden. Hij wordt verdacht van ambtelijke omkoping, omdat hij gedurende een periode van ongeveer zeven jaar vertrouwelijke informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zou hebben verstrekt aan een echtpaar, woonachtig in Duitsland.

In ruil voor het verstrekken van informatie zou de man maandelijks een geldbedrag hebben gekregen. Onderzocht wordt of de verstrekte informatie als staatsgeheim kan worden aangeduid.

Als de verdachte zou worden veroordeeld voor het verkopen van staatsgeheimen dan riskeert hij een gevangenisstraf van tussen zes jaar en vijftien jaar cel.

Daarnaast wordt hij verdacht van voorbereidingshandelingen om het verspreiden van staatsgeheimen mogelijk te maken. Verder wordt hij verdacht van witwassen en het bezit van een vuurwapen.

Genoemd echtpaar zit sinds 18 oktober 2011 vast in Duitsland op verdenking van het verrichten van spionageactiviteiten voor een Russische inlichtingendienst.

De zaak tegen de medewerker van het Ministerie van Buitenlandse zaken kwam aan het licht tijdens het onderzoek van de Duitse autoriteiten naar dit echtpaar. Na een rechtshulpverzoek van de Duitse autoriteiten heeft de Rijksrecherche, onder leiding van het Openbaar Ministerie in Den Haag, het onderzoek naar de Hagenaar overgenomen. De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst heeft in het kader van het onderzoek meerdere ambtsberichten verstrekt.

De verdachte zit in alle beperkingen. Dat wil zeggen dat hij alleen contact met zijn advocaat mag hebben.