AMC zag geen gevaar in Philip O.

Philip O. die volgens de politie afgelopen zomer een willekeurige passagier doodstak in Metro 53 in Amsterdam-Zuidoost is eind vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voor een gewapende overval op een tankstation in Amsterdam. Dat blijkt uit onderzoek van AT5.

Shell-tankstation

De 27-jarige O. is vorig jaar onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Hij weigerde mee te werken waardoor te weinig informatie op tafel kwam over zijn geestelijke gezondheid om hem tbs op te kunnen leggen, aldus de rechtbank, die hem toen alleen een gevangenisstraf oplegde.

O. was op 30 oktober 2015 een Shell-tankstation binnengelopen, hij schreeuwde om geld, bedreigde personeel met een mes en ging ervandoor met 350 euro. Hij werd snel aangehouden. Op 2 november 2015 mishandelde hij een beveiliger van de rechtbank. De zaak werd overgedragen aan het parket in Haarlem. O. maakte zich jaren geleden ook al schuldig aan geweldsdelicten.

Datzelfde gebeurde met de vermoedelijke moordenaar van Anne Faber, Michael P., in een zaak van twee gewelddadige verkrachtingen en berovingen.

Psychiatrische afdeling

Een paar maanden na zijn vrijlating begin 2017 stak O. een volstrekt willekeurig persoon neer in de metro. Hij was op dat moment op onbegeleid verlof vanuit de psychiatrische kliniek van het AMC.

In het late voorjaar is O. opgenomen op de psychiatrische afdeling van het AMC, vanwege een rechtelijk bevel om hem in het kader van de Wet Bopz van de straat te halen in verband met zijn veiligheid of die van anderen. AT5 schrijft dat O. begin juni een verpleegkundige zou hebben mishandeld.

Op 27 juli was hij een paar uur buiten en stak hij iemand neer tijdens de avondspits. Het 38-jarige slachtoffer overleed aan meerdere snijwonden in zijn hals, buik en borst. O. werd gearresteerd op het perron van station Venserpolder. Afgelopen dinsdag was er een pro forma-zitting in de zaak. Het AMC heeft laten weten dat er geen aanleiding was te vermoeden dat O. een direct gevaar vormde. Er loopt een extern onderzoek naar de zaak. De rechtszaak tegen O. wordt begin 2018 voortgezet.