Amerikaan en Mexicaan krijgen vier jaar voor produceren crystal meth

Een 37-jarige Amerikaan en een 30-jarige Mexicaan hebben vier jaar cel gekregen voor de productie van en het bezit van de harddrug crystal meth in Achter-Drempt, een dorp in de Achterhoek. De rechtbank Den Bosch heeft een 20-jarige Colombiaan tot  drie jaar cel veroordeeld.

Crystal meth

In mei 2020 viel de politie een huis en bijgebouwen binnen op een perceel in Achter-Drempt, een dorp in de Achterhoek. In een grote loods bevond zich een drugslaboratorium waar onder meer diverse benodigdheden en chemicaliën aanwezig waren die gebruikt worden bij het maken van de harddrug crystal meth. Een van de gebouwen op het perceel was in gebruik als woonruimte. De drie verdachten werden tijdens de inval aangetroffen op het perceel.

Gevaarlijk

Cristal meth is een harddrug. De rechtbank gaat ervan uit dat er op het perceel een aanzienlijke hoeveelheid crystal meth kon worden geproduceerd vanwege de hoeveelheid aangetroffen voorwerpen en (grond)stoffen. Volgens de rechtbank is crystal meth ‘wellicht de meest gevaarlijke harddrug voor de volksgezondheid die nu in omloop is’ omdat het zo verslavend is.

Verder komt bij de productie van crystal meth een hoge concentratie aan kwik vrij. Ook is op het perceel een verhoogde aanwezigheid van zuren gemeten, waardoor bodemverontreiniging is ontstaan en er was sprake van ontploffingsgevaar.

De Colombiaan krijgt een lagere straf door zijn leeftijd.