Amerikaanse rapper Drakeo mogelijk levenslang in cel vanwege songteksten

Het Openbaar Ministerie in Los Angeles vervolgt de Amerikaanse rapper Drakeo the Ruler (26) alsnog vanwege samenzwering met een criminele straatbende en schieten vanuit een bewegend voertuig. Volgens justitie had Drakeo plannen om de rivaliserende rapper RJMrLA in Los Angeles te vermoorden tijdens een event in 2016. In plaats daarvan werd de 24-jarige Davion Gregory doodgeschoten. Drakeo’s crew Stinc Team wordt beschouwd als een misdaadorganisatie.

1,5 jaar vast

Volgens justitie hebben Drakeo’s gewelddadige songteksten en video’s geleid tot de moord op de 24-jarige Davion Gregory. Drakeo’s teksten en videoclips vormen volgens justitie een belangrijk bewijs in de strafzaak tegen hem. Het is onduidelijk of Davion Gregory een beoogd doelwit of een toevallige omstander was. Drakeo zit inmiddels 18 maanden vast nadat hij in juli nog werd vrijgesproken van moord en twee pogingen tot moord. Woensdag maakte The Guardian bekend dat hij opnieuw wordt aangeklaagd; ditmaal vanwege samenzwering met een criminele straatbende en schieten vanuit een bewegend voertuig. Hij kan levenslang (25 jaar) de cel in gaan.

Schietpartij

Op 10 december 2016 reed Drakeo met twaalf vrienden naar een feest in Carson, in het zuiden van LA. Volgens justitie wilde hij rapper RJMrLA vermoorden, maar in plaats daarvan werd Davion Gregory doodgeschoten en raakten twee andere mannen zwaargewond. Rapper RJMrLA was niet aanwezig op het feest. Op internet ging al snel het gerucht dat Drakeo bij de schietpartij betrokken was. De LAPD (plaatselijke politie) zag hem als verdachte in het onderzoek en bestudeerde zijn rapvideo’s intensief. (tekst loopt door na de advertenties).

Arrestaties

In januari 2017 werd Drakeo gearresteerd toen de LAPD een appartement binnenviel waar hij regelmatig muziekvideo’s opnam. Hij belandde in de cel wegens verboden vuurwapenbezit, maar werd in november 2017 vrijgelaten. In maart 2018 werd hij opnieuw opgepakt, ditmaal op beschuldiging van de moord op Davion Gregory en poging tot moord op twee anderen. Ook andere vooraanstaande bendeleden van Stinc Team waaronder zijn broer Ralfy the Plug werden dezelfde dag gearresteerd. Op 25 juli 2019 werd Drakeo the Ruler vrijgesproken van de moord en twee pogingen tot moord, maar inmiddels wordt hij dus alsnog vervolgd.

Leider

Hoewel het OM weet dat Drakeo Gregory niet heeft vermoord (twee bendeleden waaronder een 17-jarige jongen hebben de moord bekend) wordt Stinc Team gezien als een criminele organisatie die de moord heeft beraamd. De officier van justitie ziet Drakeo als de leider van de crew. Ook zagen rechercheurs in een videoclip van Drakeo een van de mannen die betrokken waren bij de schietpartij, met een pistool die overeenkwam met de kogels die werden gevonden op de plaats delict.

Vendetta

Drakeo zelf noemt de beschuldigingen “een soort vendetta” (bloedwraak). ‘Het gaat niet om gerechtigheid vinden. Het gaat erom mijn carrière van me af te pakken. Stinc Team is geen bende. Het is een rapgroep. Ik ben geen bendelid en mijn vrienden zijn geen bendeleden’, aldus Drakeo, die beargumenteerde dat hij “op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was”.

Artikel 182.5

Burgerrechtenactivisten in de VS houden de zaak van Drakeo nauwlettend in de gaten, en noemen het een goed voorbeeld van hoe racistisch en agressief de politie is tegen zwarte mannen en hun creatieve expressie. De officieren van justitie hebben alle hoop gevestigd op artikel 182.5 in de grondwet van Californië, waarin staat dat mensen vervolgd kunnen worden die “mee profiteren” van criminele bendeactiviteit.

Rapper Tiny Doo

Artikel 182.5 kreeg in 2014 bekendheid in de VS toen het OM in San Diego rapper Tiny Doo beschuldigde van bendesamenzwering. Hij was lid van de straatbende Lincoln Park Bloods (LPB) en zou deze criminele organisatie promoten en ervan mee profiteren. Nadat Tiny Doo op basis van zijn teksten werd veroordeeld tot acht maanden celstraf wees de rechter de zaak uiteindelijk af wegens gebrek aan bewijs. Over de aanklachten van justitie vanwege hun rapteksten zegt Tiny Doo nu: ‘Ze begrijpen ons en onze cultuur niet, dus ze demoniseren ons. Ze vertellen ons dat je naar de gevangenis kunt vanwege je muziek.’

Nieuwe rapsensatie

Drakeo vormde in zijn tienerjaren een rapgroep met vrienden genaamd Too Greedy, later Stinc Team genoemd. Als soloartiest was hij in 2017 een van de meest veelbelovende, nieuwe rapsensaties uit Los Angeles. The Washington Post noemde zijn album Cold Devil uit december 2017 ‘een van de meest betoverende en intieme rapalbums die ooit in LA is gemaakt’ en ‘misschien wel het meest bedwelmende geluid in Californië sinds Snoop Dogg’.

Drakeo the Ruler (echte naam: Darrell Caldwell) diende woensdag een motie in waarin hij de rechter vraagt ​​de zaak te seponeren.