Amerikaanse staat: doodstraf door vergassing

De Amerikaanse staat Oklahoma wil de doodstraf gaan uitvoeren door veroordeelden te vergassen met een stikstofachtige verbinding, aldus Amerikaanse media. Het besluit is genomen nadat de staat enige maanden vergeefs heeft geprobeerd stoffen te verkrijgen waarmee dodelijke injecties kunnen worden gegeven.

Eerste keer

Het zal de eerste keer zijn dat in de Verenigde Staten de doodstraf wordt uitgevoerd door vergassing. De komenden maanden zullen de autoriteiten gaan werken aan een protocol waarin de tenuitvoerlegging moet worden vastgelegd. Het zal nog zeker een jaar duren voordat er een dergelijke executie plaats zal kunnen vinden.

Lijden

Executies middels dodelijke injecties zorgden de afgelopen jaren in verschillende staten voor publiciteit omdat deze geregeld mislukten of zorgden voor lijden bij de tenuitvoerlegging. Producenten van de benodigde verdovings- en gifstoffen wilden hun producten niet meer aan gevangenissen leveren. De autoriteiten in Oklahoma zeggen dat ze geen zaken wilden doen met ‘schemerige’ bedrijven of personen die zeiden wel de benodigde stoffen te kunnen leveren.

Masker

Bij een executie met gas zal een masker over het gezicht van de delinquent worden geplaatst.

Er zal zeker grote oppositie tegen het plan op gang komen. Eén van de kritiekpunten is dat de gassen die zouden worden gebruikt nooit op die manier zijn getest.

Oklahoma is één van de staten die zeer veel doodstraffen voltrekken. Maar sinds 2014 is die stroom gestopt na een serie incidenten met dodelijke injecties. Zo was er in één geval verwarring of er wel de juiste stof zou worden geïnjecteerd waardoor een executie werd gestopt.

Er zitten nu 17 mensen in death row in Oklahoma. President Donald Trump heeft recent gezegd veel meer mensen ter dood te willen brengen, onder meer drugsdealers.

Zie ook:

Executie door injectie mislukt in Ohio

Laatste woorden: ‘kiss my white trash ass’

Autopsie na executie in VS

Vierde executie Arkansas staat op stapel

Hooggerechtshof stopt executie op nippertje