Amerikaanse tip leidt tot witwasonderzoek

Het landelijk parket heeft drie aanhoudingen verricht in een witwasonderzoek naar aanleiding van een tip van ‘autoriteiten’ in de Verenigde Staten. Zondag namen agenten een half miljoen euro in beslag na aanhouding van een 23-jarige Chinese man uit Delft in de parkeergarage van IKEA Delft.

Shopper

Hij wordt verdacht van het witwassen van crimineel verkregen geld. Volgens het landelijk parket had hij even tevoren dat geld ontvangen en reed hij weg in zijn Audi met Belgisch kenteken, toen de politie hem in de parkeergarage tot stoppen maande en arresteerde. Op de achterbank van de Audi lag een shopper met talrijke bundels bankbiljetten. Het ging om 500.000 euro cash, voornamelijk in coupures van 50 en 20 euro. Daarna nam en politie enkele smart phones en twee auto’s, een Audi en een Mercedes, in beslag.

Drugshandel

Het onderzoek was de vrijdagavond daarvoor gestart na de tip uit de VS over de geldoverdracht. Het geld zou afkomstig zijn van drugshandel. Die informatie en afgeluisterde telefoongesprekken leidden zondag tot de aanhouding van de verdachte en de inbeslagnames. De rechter-commissaris in Zwolle heeft de man 14 dagen in voorlopige hechtenis geplaatst. Hij verblijft illegaal in Nederland. Zodra hij op vrije voeten komt, zal de Chinees vermoedelijk worden uitgezet op basis van de Vreemdelingenwet.

944.000 euro

Woensdag zijn in hetzelfde onderzoek een 22-jarige man uit Voorburg en een 61-jarige man uit Antwerpen aangehouden in Putte, vlak bij de grens met België. Ook is 444.000 euro in beslaggenomen. De drie mannen worden verdacht van het witwassen van crimineel verkregen geld. In totaal is er 944.000 euro in beslaggenomen. De Voorburger en Antwerpenaar zijn vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle, die hun voorlopige hechtenis met 14 dagen heeft verlengd.