‘Amerikaanse toestanden’ rond arrestatie K.

Raymond K., die naar eigen zeggen Rini van Setten per ongeluk heeft doodgeschoten, is op een onrechtmatige wijze aangehouden in verband met deze moordzaak. Dat zegt zijn advocaat. Volgens de raadsman, Ad Westendorp, is K. op de Dominicaanse Republiek ontvoerd en naar Curaçao overgebracht. En dat terwijl Nederland geen uitleveringsverdrag met de Dominicaanse Republiek heeft. ‘Amerikaanse toestanden’, zegt Westendorp tegen Crimesite.

Door @Michael de Hoogh

Raymond K. stond maandag terecht voor de moord op de Hagenaar Rini van Setten. Het slachtoffer werd op 8 februari van dit jaar gevonden langs de Lekdijk in Bergambacht. De Hagenaar was door zijn hoofd geschoten.

Ontvoerd

In juni werd vervolgens duidelijk dat Raymond K. was aangehouden in deze zaak. Volgens Ad Westendorp, advocaat van K., is dat allemaal niet volgens het spreekwoordelijke boekje verlopen. ‘Mijn cliënt is gewoon ontvoerd op de Dominicaanse Republiek’, zegt Westendorp tegen Crimesite.

Uitleveringsverdrag

‘Hij is na de schietpartij vertrokken naar de Dominicaanse Republiek. Daar had hij een vriendin en hij wist natuurlijk dat Nederland geen uitleveringsverdrag had met dat land. Vervolgens stond er een grote groep gewapende mannen bij hem voor de deur. Sommigen met een petje van Interpol op. Zij hebben hem naar een kazerne gebracht en vier dagen in een cel gezet’, aldus Westendorp, die maandag om niet-ontvankelijkheid van het OM heeft gevraagd.

Vliegtuig

‘Er zit niet één papiertje in het dossier over de Dominicaanse Republiek. Ze hebben hem daarna op het vliegtuig naar Curaçao gezet en vervolgens is hij daar aangehouden. Daar zag hij voor het eerst iemand van justitie. Nederland had eerder – op 31 mei – een verzoek ingediend bij de Dominicaanse Republiek maar daar is nooit op geantwoord. Het mag niet zo zijn dat justitie zomaar over de hele wereld op die manier mensen gaat aanhouden en berechten.’

Jurisprudentie

Op de vraag waarom Westendorp niet eerder met dit verhaal is gekomen tijdens een zogenoemde pro forma-zitting bijvoorbeeld is de raadsman duidelijk. ‘Dan geef je justitie de kans om op allerlei vage manieren ineens papieren toe te voegen aan het dossier. Ik weet weet hoe dat gaat’, aldus Westendorp die denkt dat K. kans van slagen heeft. ‘Er is jurisprudentie te vinden waarin het OM ook niet-ontvankelijk is verklaard in een gelijke zaak. Anders misschien maar de politiek inschakelen. Dit kan zo niet.’

K. bekende eerder al betrokken te zijn geweest bij de dood van Van Setten, maar volgens hem ging het om een ongeluk. Het OM eiste maandag een celstraf van tien jaar tegen K.