Amerikanen stemmen ook over legaliseren wiet

In de Amerikaanse staten Colorado, Oregon en Washington wordt morgen niet alleen een nieuwe president gekozen, er kan ook worden gestemd voor of tegen de legalisatie van marihuana. Het voorstel heeft volgens opiniepeilingen een goede mogelijkheid om te worden geaccepteerd.

‘De mensen blikken terug op de oorlog tegen drugs die men de laatste dertig, veertig of vijftig jaar voerde en zien voornamelijk dat er veel geld is uitgegeven zonder resultaat’, verklaart politiek analist Eric Sondermann in Colorado.

‘Het criminaliseren hebben we geprobeerd’, zegt ook John McKay, oud-officier van justitie was in Seattle. ‘Het is een rampzalige mislukking.’ Volgens Sondermann zijn er ook veel kiezers tegen het voorstel, dus het lijkt een spannende strijd te worden.

De staten stellen voor om kleine hoeveelheden softdrugs legaal te maken voor gebruikers van boven de 21 jaar. De drugs krijgen dan dezelfde status als alcohol. Als het voorstel wordt aangenomen, is het maar de vraag of een legalisering er echt van komt. De federale overheid ziet softdrugs dan nog altijd als illegaal. Of de legalisering doorgaat, hangt daarom volgens Sondermann ook af van wie er president wordt.

Lees hier alles over de war on drugs.